Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018

door Soraya Vink (crew) 37 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het voorjaar van 2018 kunnen verwachten.

De titel die bovenaan vele lijstjes prijkt

Zijn debuutthriller Ragdoll wist wereldwijd de bestsellerlijsten te veroveren waardoor de verwachtingen voor het nieuwe boek van de Britse Daniel Cole hooggespannen zijn. Nu krijgt zijn universum een vervolg in Marionet waarin een sleutelrol is weggelegd voor rechercheur Emily Baxter, bekend uit het eerste deel. ‘Baxter lijkt veel op mijn zus, dus heeft stiekem een streepje voor op de andere personages. Zij zal in het volgende boek een belangrijke rol krijgen. Maar het draait op het eind om het team waarin drie persoonlijkheden ieder hun draai vinden om de verschillende verhalen spannende wendingen te geven,’ verklaarde Cole eerder in een interview met Hebban. 

Nog meer spannende wendingen uit Engeland staan op de planning. Voor schrijversduo Nicci French is het tijd om hun reeks rond seriepersonage Frieda Klein af te ronden in het achtste deel getiteld De dag van de doden. Lukt het Frieda om de laatste confrontatie met haar aartsvijand Dean Reeve aan te gaan? Ondertussen waart in Londen een seriemoordenaar rond die zijn slachtoffers op wel heel vreemde plaatsen achterlaat.

Binge lezen

We zijn al bekend met het fenomeen 'bingewatchen', als je aflevering na aflevering van een serie op bijvoorbeeld Netflix kijkt waardoor je maar niet van de bank lijkt te komen. Uitgeverij Ambo Anthos introduceerde eerder in korte tijd het vierluik van de Noorse schrijver Thomas Engström en publiceert ook in rap tempo de drie delen van de Rebound-trilogie geschreven door Willem Asman. Nu brengt de uitgever de delen van de Moskou Noir-trilogie op de markt met korte tussenpozen, zodat je na het dichtslaan van een boek vrij snel weer kan onderduiken in deze wereld.

Voor deze trilogie bundelden de Zweedse thrillerschrijfster Camilla Grebe haar krachten met Paul Leander-Engström die als expat de Russische zakenwereld van binnenuit leerde kennen. Deze maand wordt het eerste deel De poppenspeler opnieuw op de markt gebracht, waarin de lezer kennismaakt met zakenman Tom Blixen, werkzaam voor een van de meest invloedrijke banken van Rusland. Algauw wordt Blixen meegetrokken in een netwerk van samenzweringen en complotten met fatale gevolgen. Blixe besluit op onderzoek uit te gaan maar beseft dat niet alleen zijn leven, maar ook dat van de personen in zijn naaste omgeving op het spel staat.

Het tweede deel, getiteld De handelaar, volgt in mei en tot slot zal het laatste deel De meesterspion daar rap op volgen.

Weerzien met oude bekenden

Toen de Amerikaanse thrillerschrijfster Lisa Gardner het aan haar fans overliet om te bepalen over welke personages zij een nieuw boek moest schrijven, volgde er een verrassend antwoord. 'Mijn lezers kozen massaal voor de FBI-profilers uit mijn eerste thrillers. Ik moest dus acht jaar terug in de tijd en las mijn eigen thrillers opnieuw. En natuurlijk dacht ik tijdens het lezen dat ik ze het liefst had willen herschrijven, maar het ging erom dat ik mijn eigen personages opnieuw leerde kennen, wat ook heel grappig was. Het voelde bijna als een familiereünie,’ vertelde Gardner in een interview met Hebban. In de thriller Achter je worden Quincy en Rainie dus opnieuw opgevoerd en dat heeft alles te maken met een dodelijke schietpartij bij een plaatselijke tankstation. De vermoedelijke dader is de broer van hun adoptiedochter, waardoor de verhoudingen op scherp staan. 

Walter Lucius wist met het eerste deel van zijn trilogie meerdere vertalingen op naam te zetten. In mei verschijnt het slotstuk met zijn seriepersonage Farah Hafez in de hoofdrol, getiteld Na het vuurMeer dan dertig jaar geleden ontvluchtte ze haar vaderland, nadat haar vader tijdens een coup werd vermoord. Nu keert onderzoeksjournalist Farah Hafez terug naar Afghanistan en begint ze een gevaarlijke zoektocht naar een crimineel netwerk waarin jongens worden verhandeld. En dan stuit ze op een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen.

Een nieuwe start

En sla je net de bladzijde van het laatste deel in een serie om? Er is nog veel meer te ontdekken, want deze schrijvers nemen je mee in een nieuw universum met nieuwe personages.

De Zweedse Lina Bengtsdotter had meteen een bestseller te pakken met haar debuut De vrouw die terug moest, dat tevens verkozen werd tot het Zweedse thrillerdebuut van het jaar en waarvan in de eerste maand ruim 25.000 exemplaren werden verkocht door Zweedse boekhandelaren. Uitgever HarperCollins Holland prijst deze reeks aan voor liefhebbers van Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie, Saga Norén uit de televisieserie The Bridge en Stella Gibson uit de televisieserie The Fall. 
Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, de ouders zijn radeloos. In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline 'Charlie' Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin begeeft Charlie zich naar Gullspång - het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

Uitgeverij Luitingh Sijthoff presenteert een nieuw Nederlands thrillerduo en daarmee 'de start van een ijzersterke nieuwe serie'. Henk Apotheker, schrijver en scenarist, schrijft samen met Kirsten van Dissel, actrice en presentatrice, Erfenis waarin seriepersonage Chris Meyer wordt geïntroduceerd.
Sinds Chris Meyer voor zichzelf is begonnen, laat ze geen sporen meer na. Niet digitaal en niet in de echte wereld. Chris is privédetective, ze is een kameleon en computers hebben geen geheimen voor haar. Ze lost liever problemen voor andere mensen op dan dat ze haar eigen leven aanpakt. Als internetmiljonair Mirko Noorman haar vraagt zijn verdwenen zoon op te sporen, lijkt dat een onmogelijke missie. Chris waagt zich al meteen op verraderlijk terrein, en als haar jonge informant Danny dood onder aan een flatgebouw wordt gevonden, is er voor Chris geen weg meer terug. Ze komt in aanvaring met de levensgevaarlijke misdaadfamilie De Soete. En als Chris’ turbulente verleden een onverwachte rol blijkt te spelen, loopt de drie jaar oude ontvoering uit op een persoonlijk drama.

De Amerikaanse thrillerschrijver Michael Connelly is al bekend wegens zijn reeks rond seriepersonage Harry Bosch, maar slaat deze keer een andere weg met de introductie van een vrouwelijk hoofdpersonage. In De nachtploeg maakt de lezer kennis met Renée Ballard een veelbelovende detective bij de politie van Los Angeles, die de moed had een van haar superieuren aan te klagen voor seksuele intimidatie. Nu draait ze voor straf de nachtdiensten in Hollywood, waarbij ze steeds alleen maar het begin van een zaak meemaakt, die ze ’s ochtends tot haar frustratie over moet dragen aan haar overdag werkende collega’s. Maar op een nacht wordt ze geconfronteerd met twee zaken die ze niet kan en wil loslaten. Ondanks de waarschuwingen van haar partner werkt ze overdag aan de oplossing, terwijl ze ’s nachts gewoon door blijft werken. Als blijkt dat de twee misdaden met elkaar verbonden zijn, wordt het tot haar afschuw wel heel persoonlijk. Ze zal erg sterk in haar schoenen moeten staan om haar geliefde baan te behouden.


Ook deze seriethrillers verschijnen:


Zie ook het overzicht van seriepersonages of bezoek de speciale Spot op Hebban | Eerdere afleveringenOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken