Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018 (2)

door Soraya Vink (crew) 9 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in de zomer van 2018 kunnen verwachten.

Een daverend afscheid

Het is na tien boeken tijd om afscheid te nemen van seriepersonages Carol Jordan en Tony Hill. De Britse thrillerschrijfster Val McDermid boekte een enorm succes met haar reeks rond de forensisch psycholoog en zijn vaste sidekick. In Eenzame prooi worden de twee personages geconfronteerd met een raadselachtige brand. Ze ontdekken algauw dat het beslist geen ongeval was. Zo begint hun jacht op een schrikwekkende moordenaar. Iemand die denkt dat hij onzichtbaar, onvindbaar en ongrijpbaar is. Meer slachtoffers volgen; Carol en Tony worden meegesleurd in een duister moeras van angst en wraak. McDermid zei vorig jaar al in een interview met The Guardian over dit boek: 'My readers are probably going to kill me...'

De Nederlandse thrillerschrijver Willem Asman liet met Enter, waarvoor hij op de shortlist van de Bookspot Gouden Strop 2018 staat, en Error zien dat hij een genadeloos spannend verhaal verweefde rond een getuigenbeschermingsprogramma. In Exit, het derde en afsluitende deel, komt de lezer te weten hoe het afloopt met Tyler en Oz.

Tot slot rondt schrijfster L.S. Hilton haar spannende en sexy drieluik af met Ultima, waarin seriepersonage 
Judith Rasleigh wordt ingesloten tussen de Russische maffia aan de ene kant en een corrupte Italiaanse agent aan de andere. Haar enige redding is een kunstwerk, om het er levend vanaf te brengen. 

Zij keren juist terug...

Veel thrillerschrijvers hebben de smaak te pakken na de kennismaking met een personage en besluiten er een deel aan vast te knopen. De volgende personages hebben hun aanwezigheid in een tweede boek verdiend.

In De opvolger van Fiona Cummins, keert ze terug naar een verhaal dat nog een staartje heeft. De negenjarige Jakey Frith woont met zijn ouders aan de Engelse zuidkust. Hij is ternauwernood ontsnapt uit de klauwen van een macabere seriemoordenaar waarmee lezers al konden kennismaken in De verzamelaar. Maar de Bottenverzamelaar loopt nog altijd vrij rond en wacht het moment af om alsnog toe te slaan. Clara, het meisje dat nog door hem wordt vastgehouden, klampt zich vast aan de gedachte dat ze ooit gered zal worden. De Bottenverzamelaar heeft ondertussen een leerling gevonden, die hij klaarstoomt om zijn bottenmuseum over te nemen. Maar hij kan Jakey en de detective die zijn dromen doorkruiste niet uit zijn hoofd zetten en zint op de ultieme wraak. 

Na een zeer succesvolle reeks rond het A-team, heeft Arne Dahl zijn pennen nu gericht op een nieuw duo: Berger & Blom. Een venijnige vrouwelijke infiltrant sloot in Grensgebieden een pact met een rechercheur van afdeling Moordzaken. In Achterland gaat hun verhaal verder en blijven ze op de vlucht voor de Zweedse geheime dienst en de politie. Ondertussen moeten ze ook nog een moord oplossen. Een moord die ze weer op het spoor van een van Sams eerste zaken brengt. Is de juiste persoon toen ingerekend? 

Zijn debuut Sirenen werd door een Hot or Not-panel op Hebban al unaniem als HOT betiteld en nu keert Joseph Knox terug met zijn duistere seriepersonage Aidan Waits in Doodse grimasIn een poging om zich los te maken van zijn verleden trekt Aidan Waits zich terug in de donkerte van de nachtshift. De avond lijkt te bestaan uit nietszeggende noodoproepen, maar dan worden hij en zijn partner, inspecteur Peter 'Sutty' Sutcliffe, opgeroepen om naar The Palace te komen, een verlaten hotel in het centrum van een rusteloze stad. Daar vinden zij het lichaam van een man. Hij is dood. En hij glimlacht.

De opvolger van het zeer populaire Het meisje in het ijs staat te trappelen. In De stalker in de nacht van Robert Bryndza beleeft de lezer opnieuw een avontuur met de eigenzinnige rechercheur Erika Foster. Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt en dan op het juiste moment toeslaat.

Met de slechtziende Jenny Aaron wist de Duitse thrillerschrijver Andreas Pflüger een raadselachtig begin van een reeks neer te zetten. Ze keert terug in Nooit en te nimmer en staat voor een moeilijke keuze: wil ze zich weer aansluiten bij de geheime politie-elite waar ze werkte voor ze haar zicht verloor, of zijn de risico's te hoog? Dan ontvangt Jenny een bericht: haar aartsvijand heeft haar een enorm fortuin nagelaten, waarachter een ijzingwekkend geheim schuilt. Jenny moet naar Marrakesh om het mysterie op te lossen. Maar daar breekt de hel los.


Ook deze seriethrillers verschijnen de komende tijd:


Eerdere afleveringenOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018 (2)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken