Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018 (3)

door Soraya Vink (crew) 15 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het najaar van 2018 kunnen verwachten.

Eindelijk!

Wachten op een nieuw deel in een serie is niet weggelegd voor de ongeduldige lezers onder ons, maar als een spannend boek dan ook nog eens eindigt met een cliffhanger waardoor je helemaal op scherp staat... Goed nieuws voor de fans van de Noorse thrillerschrijver Samuel Bjørk want zijn seriepersonages Mia Krüger en Holger Münch keren terug in De jongen in de sneeuw, waar zij zich bezig moeten houden met de brute moord op een ballerina. De privé levens van Mia en Holger moeten wijken voor deze zaak en daarnaast zijn er zorgen vanwege een collega die van corruptie wordt verdacht. Dan zorgt iets ervoor dat alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling komt.

In een appartement in Oslo wordt een dode man gevonden. Bij het openen van de vrieskist in zijn keuken doet de politie een vreselijke ontdekking: het slachtoffer blijkt een tot dan toe onbekende grafschenner te zijn en hij bewaarde er zijn trofeeën. Dit is de zaak waar seriepersonage Joona Linna mee in aanraking komt in het zevende deel van auteursduo Lars Kepler. Hun nieuwe boek Lazarus laat Joona weer doen waar hij goed in is: hij ziet een patroon opdoemen dat weliswaar krankzinnig is, maar dat hij onmogelijk kan negeren. 

Zij mogen nog een keer in actie komen

Met zijn debuutthriller King Coke werd Dannis Kramers onder andere genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs en de Schaduwprijs. Zijn seriepersonage Mick keert terug in een tweede deel getiteld Wraak, waarin de titel het devies lijkt te zijn voor het pad waar het seriepersonage de komden tijd op wandelt. Mick zint op wraak op topcrimineel Chucho van het Popayánkartel, die zijn vrouw vermoordde en zijn dochter ontvoerde. Na een verlinkte deal met cocaïne en Sovjetwapens belanden een Chicanogangster uit LA genaamd Tiberio en een Bosnische elitesoldaat, Prilaz, ook door toedoen van de machtige Chucho bij Mick achter de tralies. De drie mannen sluiten een hechte vriendschap en hebben in hun cel alle tijd om de ultieme wraakactie op Chucho te organiseren. 

Het Duits-Amerikaanse auteursduo Ule Hansen is nog niet klaar met hun seriepersonage Emma Carow, de eigenzinnige profiler die in de Duitse metropool de meest vreemde zaken meemaakt. In hun nieuwe boek Hoe mooi je bent, krijgt de Poolse politie drie raadselachtige brieven in het Duits met onder andere de noodkreet ‘Help me alsjeblieft, hij zegt dat hij me in stukken zal scheuren’, en nog erger, wordt de Berlijnse politie om hulp gevraagd. Wordt er nu echt iemand onder wrede omstandigheden vastgehouden of zijn deze brieven een slechte grap? De zaak belandt op het bureau van Emma Carow, bekend om haar ingenieuze analyses. 

Nieuwe mensen, nieuwe zaken

De IJslandse thrillerschrijfster Yrsa Sigurdardóttir heeft haar sporen al verdiend met het schrijven van een reeks, maar besloot een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het eerste deel van haar serie rond commissaris Huldar en psychologe Freyja, getiteld DNA, verschijnt eindelijk in een Nederlandse vertaling. 
In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen? Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven. Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Een andere schrijver die zijn hand niet omdraait voor een serie meer of minder is David Baldacci. Met zijn boek De lange weg naar genade introduceert hij zijn nieuwe seriepersonage Atlee Pine, een stoere en vrouwelijke special agent van de FBI die gestationeerd is in het westen van de Verenigde Staten. Op vijfjarige leeftijd werd haar zusje ontvoerd door een seriemoordenaar en vanaf het moment dat ze oud genoeg was om bij de FBI te gaan, heeft Atlee haar leven gewijd aan het opsporen van degenen die anderen kwaad willen doen. Waneer het verminkte karkas van een muilezel wordt gevonden in de Grand Canyon wordt Atlees hulp ingeroepen. De berijder wordt vermist en hij blijkt niet de enige persoon te zijn die recentelijk is verdwenen. Atlee komt tegenover een gruwelijk monster te staan, maar moet ook de confrontatie aangaan met een nachtmerrie uit haar verleden.

De Vlaamse thrillerschrijfster Hilde Vandermeeren heeft al een succesvolle solocarrière, maar ter gelegenheid van een nieuwe trilogie bundelt zij haar pen met strafrechtadvocaat Walter Damen. Onder de naam Damen en Vandermeeren presenteren zij de thriller Rusteloos waarin we kennismaken met strafpleiter Kirsten, die werkt voor een gerennommeerd advocatenkantoor in Lissabon. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen?

Ook deze seriethrillers verschijnen de komende tijd:


Eerdere afleveringenOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2018 (3)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken