Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Workshop bloggen: Een goede naam

De waarde van een goede naam voor je blog wordt nogal eens onderschat. Een naam moet niet alleen gemakkelijk te onthouden en eenvoudig te spellen zijn, hij moet ook nog eens goed bij je passen. Met de almaar groeiende hoeveelheid boekenblogs in Nederland en België is het des te belangrijk om jezelf te onderscheiden van de massa door te kiezen voor een unieke naam. De naam van je blog is bepalend voor de eerste indruk die bezoekers krijgen van je site. Daarnaast hechten zoekmachines ook waarde aan de titel - en de tagline - van je blog. Het loont dus om een naam te kiezen die iets zegt over het onderwerp van je website. Omdat het niet gemakkelijk is om een goede naam te verzinnen, leek het me een goed begin voor de reeks tips en tricks die jullie kunnen verwachten op de Hebban Blogger portal.

 

In 5 stappen de perfecte naam

1. Maak een lijstje van de onderwerpen waarover je blogt.  

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat je hier bent om te leren hoe je een pakkende naam verzint voor je boekenblog. Een aantal logische woorden die je daarmee kunt associëren zijn: boeken, lezen, genre’s, etc. Voor deze stap wil ik echter dat je verder kijkt dan dat. Breid je lijst uit met woorden zoals: letters, bladzijden, pagina’s, spanning, chicklit, leesvoer, bibliotheek, boekenkast, verhalen, meeslepend, romantisch, enz! Schrijf gewoon alles op wat je maar kunt verzinnen. Wie weet komt er plotseling een woord in je op dat de inspiratie oplevert die je nodig hebt.  

2. Probeer de ‘stemming’ van je blog te bepalen. 

Denk na over hoe je zou willen dat jouw blog beschreven wordt. Ga jij voor een serieuze, zakelijke, betrouwbare weblog? Of hecht je wellicht meer waarde aan spontaniteit, vrolijkheid en een knusse sfeer? Maak een lijstje met woorden die de sfeer van jouw blog beschrijven. Het is namelijk belangrijk dat de naam van je blog dit ‘gevoel’ goed weergeeft.  

3. Bedenk wie je doelgroep is.  

Hoewel je in de eerste plaats natuurlijk voor jezelf schrijft, is het wel erg leuk om bezoekers en reacties te ontvangen op je blog. Denk eens goed na over het publiek dat je wilt trekken met je artikelen en recensies. Probeer je in te leven wanneer je nadenkt over een goede naam voor je site. Als je bijvoorbeeld een opgewekte sfeer wilt creëren op je blog, met veel spontaniteit en vrolijkheid, dan werkt het niet in je voordeel om een saaie, serieuze naam te kiezen. In dat geval loont het om creatief te zijn en misschien zelfs zelf een woord te verzinnen door twee bestaande woorden te combineren. Bijvoorbeeld: bibliotheek + leesvoer = bibliovoer.  

4. Doe inspiratie op op vergelijkbare blogs/websites.  

Met deze tip bedoel ik niet te zeggen dat je klakkeloos een naam moet kopiëren van een ander. Dat is niet inspiratie opdoen, dat is diefstal en zal je niet in dank worden afgenomen. Wel kan het de nodige inspirate triggeren door een lijstje te maken van blognamen die je aanspreken. Een handige website, waar je veel blogs op kunt ontdekken is Bloglovin’, maar als je geen account hebt dan is Google je vriend. Ook kun je eens een kijkje nemen op de lijst boekenblogs die zich inmiddels hebben aangemeld op Hebban.nl  

5. Maak een lijst van naam-ideeën.  

Heb je stap 1 tot en met 4 doorlopen, dan moet je inmiddels een flinke lijst woorden hebben die je kunnen leiden naar die ene perfecte naam. Probeer eens wat combinaties uit. Maak een lijstje met mogelijkheden en leef je lekker uit.  

Extra tips:

  • Maak je titel pakkend en gemakkelijk te onthouden
  • Creëer geen valse verwachtingen
  • Houd het kort maar krachtig
  • Gebruik keywords, maar overdrijf niet
  • Controleer of het .nl of het .com adres nog beschikbaar is (zelfs als je nu nog geen interesse hebt in een self hosted blog)  

Hoe heb jij de naam van jouw blog gekozen?Over de auteur

Joany de Vries

119 volgers
456 boeken
5 favoriet
Auteur


Reacties op: Workshop bloggen: Een goede naam

 

Gesponsorde boeken