Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclub Japanse literatuur

door Senia
Vind je de Japanse cultuur ook intrigerend, en wil je daar wel eens meer over weten door Japanse romans te lezen? Leesclub-organisatie Senia richt samen met ‘Schwob’, onderdeel van het Letterenfonds, begin 2019 Leesclubs Japanse Literatuur op.

Hoe werkt het?

Senia en Schwob brengen geïnteresseerden voor Japanse literatuur bij elkaar. Je leest de boeken in het Nederlands. Het streven is om leesclubs van 6 tot 8 personen samen te stellen. Je kunt je als belangstellende melden via japan@senia.nl Daar waar belangstelling bestaat, organiseren we een vrijblijvende oprichtingsbijeenkomst waarvoor mensen uitgenodigd worden die bij elkaar in de buurt wonen.

Welke boeken

Je leest vanaf januari tot aan juni drie boeken die we alvast voor je uitgezocht hebben. De boeken schaf je zelf aan, of je leent ze bij de bibliotheek. Bij elk boek ontvang je een uitgebreide leeswijzer met een samenvatting van het boek, een analyse van literaire aspecten en een aantal gespreksvragen die een houvast bieden bij de boekbespreking. Zo dwaal je niet zo gauw af, en kom je echt tot verdieping.

De leesclubs Japanse Literatuur worden tegen de zomer afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op een centrale plek in Nederland met verschillende kenners van Japanse cultuur.

Om welke boeken gaat het?

Het meisje dat ik achterliet - Shusaku Endo

2018 | Van Oorschot | € 24,99  e-book € 9,99| 276 blz. | vertaald door Maria Smolders

Het meisje dat ik achterliet is een korte, aangrijpende roman over de keuzes van jonge volwassenen die leren wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het verhaal gaat over een weinig gemotiveerde student, Tsutomu Yoshioka, die gebukt gaat onder een gebrek aan geld en een behoefte aan seks. Hij heeft een kortstondige affaire met Mitsu, een naïef plattelandsmeisje. Ze delen het bed, hoewel zij daar nog niet aan toe is. Daarna laat hij haar vallen en zij blijft achter, hopend dat hij bij haar terug zal komen. Yoshioka vindt uiteindelijk een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur van het bedrijf waar hij werkt, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overmand door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.

Het jachtgeweer - Yasushi Inoue

2018 | Bananafish | € 12,50 | paperback, 64 blz. | vertaald door Jacques Westerhoven

Het jachtgeweer is een klein meesterwerk van Yasushi Inoue, een van Japans grootste literaire figuren, die in veel Westerse landen tot de bestverkochte auteurs behoort, maar in Nederland te weinig bekendheid geniet. In deze zorgvuldig gecomponeerde raamvertelling ontvouwt zich in de brieven van drie vrouwen de tragische historie van een man. Elk schrijven zij een brief die een nieuwe betekenislaag toevoegt aan dit verhaal van een onmogelijke liefde. In zijn delicate, heel precieze taal vertelt Inoue een verhaal over liefde, dood en eenzaamheid.

Norwegian Wood - Haruki Murakami  

2013 | Atlas Contact | paperback € 15,00  e-book € 4,99 | 320 blz. | vertaald door Elbrich Fennema

Toru Watanabe is een eerlijke, stille en buitengewoon serieuze student in Tokio. Hij is dol op een mooie jonge vrouw genaamd Naoko, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden. Toru went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Toru aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot Midori, een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw. Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man. Met deze prachtige en weemoedige roman brak Haruki Murakami door in Japan.

Kosten om deel te nemen aan de leesclub Japanse literatuur

De kosten om deel te nemen aan de leesclub bedragen € 18,50 per persoon. Daarvoor brengen we belangstellenden bij elkaar en helpen we om de eerste afspraken te maken. Verder ontvang je de leeswijzers die bij de drie boeken horen. De kosten voor de afsluitende dag zijn daarin niet meegenomen.

Interesse?

Laat het weten via de mailadres japan@senia.nl Op de website www.senia.nl, in de rubriek programma’s, Japanse literatuur, plaatsen we een overzicht van waar belangstellenden voor deze leesclubs wonen, en waar we oprichtingsbijeenkomsten houden.  

Week van de Leesclub

28 januari tot en met 3 februari

 


Over de auteur

Senia

21 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Leesclub Japanse literatuur

 

Gerelateerd