Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

XXL Challenge Checklist: Lees een favoriet van hoofdredacteur Sander

door Sander (Hebban Crew) 24 reacties
De Hebban Crew bestaat uit zes leeslustige redacteuren, allen met een (zeer) eigen smaak. Durf jij het aan om een favoriet van elk van de Hebban Crew-leden te lezen? Vandaag deelt hoofdredacteur Sander vijf boekentips die je hopelijk, net als hem, zullen bekoren.

Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist

Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist

Ik ben geen lezer die heel makkelijk vijf sterren uitdeelt: om het zover te laten komen moet een boek echt iets bij me losmaken. Misschien door de bijzondere schrijfstijl, of door de mooie plot, omdat het me tijdens of na het lezen doet nadenken, of door het gevoel dat het bij me oproept: van die boeken waarvan je tijdens het lezen niet kunt wachten om ze weer op te kunnen pakken, of die na het lezen nog lang door mijn hoofd blijven dwalen.  

Dit zijn vijf van mijn favoriete boeken aller tijden, in willekeurige volgorde, die dat eigenlijk allemaal op verschillende manier voor elkaar kregen.  

Sanders Top 25 Maak zelf een Top 25

 

Prooi van Michael Crichton

Verlangend heb ik destijds (in 2003 alweer) uitgegeken naar het moment dat Prey in Nederland zou verschijnen. Evenals Jurassic Park is het een verhaal dat gaat over uit de hand gelopen technologische ontwikkelingen.

Crichton neemt je in een sneltreinvaart mee in de beangstigende wereld van nanotechnologie, genetische manipulatie en kunstmatige intelligentie. Prooi is zo beeldend geschreven dat het leest alsof je een film aan het kijken bent, een cliché maar een betere vergelijking is ondenkbaar.

Michael Crichton verstaat de kunst om zo geloofwaardig te schrijven dat het je als lezer niet meer uitmaakt waar precies de grens ligt tussen realiteit en fantasie. Een verschrikkelijk spannend plot, spectaculaire aktie en ‘echte’ personages maken dit boek tot een must voor de ware Crichton-fan en een absolute aanrader voor zij die kennis willen maken met het techno-genre dat door Crichton is uitgevonden.

De valse belofte van Howard Roughan

De valse belofte was de tweede thriller van Howard Roughan, maar mijn kennismaking met de auteur in 2004. Een kennismaking om niet gauw te vergeten.

In De valse belofte raakt psycholoog David Remler verzeild in grote problemen wanneer hij een nieuwe patiënte behandelt en verliefd op haar wordt. Ze vertelt hem dat ze haar man wil vermoorden omdat hij haar veelvuldig bedriegt en bedreigt. Als ze David 's avonds belt om hem te vertellen dat ze ‘het heeft gedaan’ snelt hij zich naar haar huis in Manhattan. Dan is er geen weg meer terug en wordt David langzaam in een web van verraad en bedrog getrokken waarmee hij zijn praktijk én zijn leven op het spel zet. Wie is die mysterieuze patiënte die het leven van David Remler probeert te ontregelen en nergens meer te vinden is?

De valse belofte is een kei van een thriller en kreeg van mij dan ook vijf mooie sterren. Roughan wist mij van het begin af aan te intrigeren met een verhaal vol spanning en mooie personages. Het verhaal wordt verteld door Dr. David Remler zelf die terugblikt op die ene fatale dag en de daaropvolgende maanden. De vele cliffhangers in het verhaal zorgen ervoor dat je dit boek gewoon niet kunt wegleggen. Een knappe prestatie van een schrijver die je continu weet te verrassen en je uren vermaakt met een afgemeten dosering van psychologie, spanning, humor en actie. De rechtbank-scène doet denken aan Grisham op zijn best. 

Het Bernini mysterie van Dan Brown

Eens in de zoveel tijd weet een boek mij dusdanig te boeien dat niet alleen het verhaal, maar ook de gehele setting mij volledig in de ban houdt. Het Bernini mysterie was (in 2003) zo'n boek, waar je nog uren, dagen van na kunt genieten. Het verhaal speelt zich voor het overgrote deel af in de Italiaanse hoofdstad Rome en het Vaticaan. We volgen professor Robert Langdon, een historicus gespecialiseerd in symbolen en religie, wiens hulp wordt ingeschakeld door de directeur van het machtige CERN, het wetenschappelijke laboratorium voor kernonderzoek in Genève. Een belangrijke wetenschapper is daar dood aangetroffen, met op zijn borst een vreemd brandmerk. Het geheime symbool van de Illuminati, een groep van de geleerdste mannen van Europa die zich - lang geleden - inzetten voor de wetenschappelijke waarheid. Als blijkt dat het resultaat van een baanbrekend onderzoek (een hoogexplosief goedje) wordt vermist en ‘ergens’ in het Vaticaan is verstopt, reist Langdon samen met de dochter van de vermoordde wetenschapper af naar Vaticaanstad. Hier is nog meer aan de hand, want de paus is overleden en alle kardinalen van de wereld - verzameld in de Sixtijnse Kapel - maken zich traditioneel op voor de verkiezing van een nieuwe geestelijk leider.

Dan Brown vermengt historische feiten naadloos met moderne fictie en beschrijft de oude stad Rome op een manier dat het lijkt dat je er zelf bent. Brown vertelt niet alleen een nagelbijtend spannend verhaal, maar hij neemt je mee in de historie van Rome, de tradities van de Katholieke Kerk en de eeuwenoude strijd tussen wetenschap en religie. De boeiende karakters, de prachtige setting, het vernuftige plot, de historische anekdotes en een verrassende ontknoping maken Het Bernini mysterie tot een indrukwekkende thriller.

Penoza van Pieter Bart Korthuis

In Penoza volgen we de beslommering van het gezin Van Walraven. Frans, Carmen en hun drie kinderen bewonen een grote villa aan het strand in Zandvoort. Het lijkt een doorsnee gezin, maar naast zijn jachthaven en het visbedrijf - als dekmantel  runt Frans ('Bolle') samen met zwager Irwan en vriend Peter een klein hasjimperium. Waar hij als credo heeft 'groeien kan altijd, klein blijven is de kunst', hebben zijn partners in crime hier duidelijk een andere gedachte over. Terwijl Frans druk is met zijn geheime voorbereidingen om te kunnen breken met de onderwereld, trekken zijn compagnons hem er juist dieper in. Voor Carmen, zijn echtgenote en dochter van een oude penozebaas, wordt pas echt duidelijk dat Frans er tot zijn nek toe in zit als hij voor zijn huis, in het bijzijn van hun jongste zoon, wordt geliquideerd. Nog niet eens bekomen van de schrik, komt er met een klap een eind aan haar zorgeloze leventje wanneer ze beseft dat het allemaal niet voorbij is met de dood van Frans. Ze wordt gedwongen tot keuzes die ze anders nooit zou maken, in een poging om haar gezin te redden.

Penoza is geen maffiaboek met veel geweld, waarin grote boeven vechten met andere grote boeven. Korthuis heeft het allemaal heel klein gehouden, dicht bij huis, waardoor hij je echt mee laat voelen met het verhaal, de twijfels en uiteindelijke keuzes van Carmen. De Van Walravens zouden je vrienden kunnen zijn, of goede bekenden van wie je achteraf zou zeggen: ‘Het leek zo’'n gewoon gezin’. Het is de auteur zelfs gelukt om de personages die al gauw zouden kunnen vervallen tot karikaturen (zoals de vader van Carmen, de oude penozebaas en zijn rechterhand) stevig en geloofwaardig neer te zetten. Korthuis heeft het credo van Frans, 'klein blijven is de kunst', zelf tot in de puntjes uitgevoerd. Knap gedaan. Penoza was is 2010 een zeer geslaagd thrillerdebuut van Pieter Bart Korthuis, dat helaas geen opvolging kreeg. 

Nachtschade van Karin Slaughter

Karin Slaughter leverde in 2001 met Nachtschade haar eerste thriller af. Een gruwelijk spannend debuut waarin we kennismaken met kinderarts en parttime patholoog-anatoom Sara Linton, haar ex en politiecommissaris Jeffrey Tolliver en de eigenwijze politie-agente Lena Adams. Wanneer het stadje Grant County wordt opgeschrikt door de wrede verkrachting en moord op een jonge, blinde lerares worden veel oude wonden opgereten en veel nieuwe wonden veroorzaakt. Nachtschade heeft werkelijk alles in huis om met recht een van de beste debuten van de afgelopen jaren genoemd te mogen worden. Mooie personages, een aangrijpend plot en een niet te stuiten spanning zijn de belangrijkste ingredienten van het boek. Waarom dit boek het predicaat 'literaire thriller' ontgaat mij volledig. Slaughter beschrijft met een scherpe pen de weerzinwekkende gruwelijkheden en de gevoelens van de hoofdpersonen in een stijl die het best te vergelijken is met Val McDermid op haar best (Het profiel, De sirene).

Nachtschade is geen tussendoortje. Het blijft aan je knagen en kost je je nachtrust. IJzersterk en zenuwslopend. Vijf sterren!Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: XXL Challenge Checklist: Lees een favoriet van hoofdredacteur Sander

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken