Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Young Adult: de subgenres

door Diana Mom 2 reacties
Steeds meer mensen raken dol op Young Adult-verhalen. De boeken zijn al geruime tijd niet alleen meer bedoeld voor de jongeren onder ons. Steeds meer jong volwassenen en ouderen ontdekken, bewust of onbewust, het genre. Soms juist enorm onbewust, want Young Adult bestaat ook weer uit diverse subgenres. Hebban zette een aantal nieuwe titels per categorie voor je op een rij.Bovennatuurlijk
In bovennatuurlijke verhalen is altijd magie aanwezig. Vaak krijgt de hoofdpersoon te maken met een vampier of weerwolf. Vaak vertoont dit genre overlap met Urban.  

Rode letters – Anne Bishop
Wij zaten al te watertanden bij het lezen van de beschrijving van Rode letters van Anne Bishop. Nu is ‘ie ook daadwerkelijk te koop en zelfs te winnen op Hebban! In Rode letters vlucht Meg Corbyn. Ze is een bloedprofeet en door middel van haar bloed kan ze de toekomst voorspellen. Tijdens haar vlucht belandt ze in het park van De Anderen. Ze ontmoet Simon Wolfgard, gedaantewisselaar, en hij besluit Meg een baan te geven als contactmens. Doel: vrede tussen de Anderen en de mens. Maar als Simon achter Megs ware gave komt, moet hij kiezen. Kiest hij voor vrede of Meg?  

Non-fictie
Non-fictie zegt het eigenlijk al. In dit genre worden geen verzonnen verhalen verteld. Als het een verhaal is, dan is dit op waarheid gebaseerd. Boeken als The pointless book en Wreck this journal vallen hier ook onder.  

The pointless book – Alfie Deyes
Non-fictie saai? Bedenk je maar even na het lezen van dit boek. Wellicht heb je weleens gehoord over een boek met opdrachten. Een boek waar je in mag schrijven, tekenen en waarin je al je creativiteit kwijt kunt. Dat is in principe ook zo bij The pointless book. Scheur een bladzijde uit, vul een pagina met alleen cirkels of schrijf een liefdesbrief. Maar ook opdrachten als: bak een cake in een mok en doe mee aan een wedstrijd mensen kijken ontbreken niet. Na het ontdekken van dit boek zeg jij nooit meer dat non-fictie altijd saai is!

Dystopia

In een dystopische roman maken we kennis met de toekomst. Een toekomst waarin de schrijver of schrijfster ons wil waarschuwen. Vaak draait het in een dystopia om politieke kwesties.  

De prins en de lijfwacht – Kiera Cass
Dystopie en romantiek in één. Wat willen we nog meer? De prins en de lijfwacht gaat verder waar Cass’ serie De selectie ophield. America Singer moest haar thuisfront en grote liefde Asper Leger verlaten voor de kroon die ze niet wilde dragen. Maar ook ‘haar prins’ had voor America een andere liefde. Guess what… Nu America gekozen is, wordt Aspen lijfwacht in het paleis van zijn oude geliefde. Een verhaal over het leven van een lijfwacht binnen de paleismuren en een wereld binnen het paleis dat America nooit zal leren kennen.

Fantasy
Fantasy is vaak makkelijk herkenbaar. Een duidelijk verzonnen verhaal in een verzonnen wereld met niet-bestaande wezens. Fantasy kan overlap met het bovennatuurlijke genre hebben, omdat magie ook in fantasy voor kan komen.  

De kroon van de Tearling – Erika Johanson
Negentien jaar is prinses Kelsea Glynn als ze begint aan de gevaarlijke reis naar het kasteel waar ze geboren is. De kroon is van haar. Achttien jaar stond het land onder het regime van haar oom, een marionet van de Rode Koningin; nu is het haar beurt. Kelsea draagt een juweel met magische krachten en wordt geleid door de Wachters van de Koningin. En niet voor niets. Haar vijanden gebruiken duistere moordenaars en duivelse bloedmagie om te zorgen dat Kelsea de troon nooit bereikt.

New Adult
New Adult is een nog vrij nieuw genre. Vaak zijn de verhalen een mengeling van bovenstaande genres, maar dan erotischer. Beste kenmerk: de mannelijke hoofdpersoon is onweerstaanbaar!  

Ga voor mij – Jennifer Lynn
Dansen is Teresa’s grootste passie. Ze wil daarin ook carrière maken, maar door een blessure moet ze die droom even in de ijskast zetten. Totdat ze weer mag dansen, studeert ze aan de universiteit waar haar broer Cam ook college volgt. Maar ook Jase, met wie ze ooit zoende, volgt zijn studie aan dezelfde universiteit. Ze valt meteen opnieuw voor hem. Maar hij… Hij houdt de boot af. Zij snapt het niet en zet alles op alles om hem te krijgen.

Literatuur
Mooie verhalen met een diepere boodschap vind je in de literatuur. Vaak gaat het in deze boeken om psychologische problemen en het vinden van je plaats in de maatschappij. Dit genre kan soms overlap hebben met New Adult; erotiek kan ook hier een grote plaats innemen.  

Hitte – Lis Lucassen
Daan, de wispelturige jongen met de bruine ogen, is verplicht op vakantie met zijn ouders als Lynn hem ontmoet. Ze herkent veel in hem. Vooral de worsteling die ze met zichzelf voert, zeker wanneer ze dichter bij hem probeert te komen. Maar Daan wil niet graag aangeraakt worden. Toch: wil hij erachter komen welk geheim Lynn met zich meedraagt, dan zal hij zich wel bloot móeten geven.  Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Young Adult: de subgenres

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken