Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

YouTubers, bloggers, vloggers & hun boeken

Jongeren en lezen: een combinatie die door alle verleidelijke (digitale) afleidingen steeds minder vanzelfsprekend is. Uitgeverijen lijken ook van dit effect doordrongen te raken, dus waarom niet één en één bij elkaar optellen? Populaire bloggers, vloggers en YouTubers krijgen steeds vaker het aanbod om een boek uit te brengen.

Gegarandeerde verkoop

Of dat nu een roman is of een non-fictiewerk over het onderwerp van hun keuze, de boeken hebben een gegarandeerde hoge verkoop door de duizenden, soms zelfs honderdduizenden of miljoenen trouwe volgers van de auteurs.

In het buitenland, met name in Engeland en Amerika, is die gedachte al goed doorgedrongen. Uitgevers kondigen het ene na het andere boek van YouTubers aan. Zo verschenen alleen begin dit jaar al boeken van beautybloggers Tanya Burr (Love, Tanya) en Fleur de Force (The Glam Guide) in de boekhandel. Zij hebben respectievelijk 2,8 miljoen en 1,2 miljoen abonnees op hun videakanaal.

Eind vorig jaar ontstond nog een relletje rond de roman Girl Online van Zoe Sugg (a.k.a. Zoella). Met 7,5 miljoen volgers stond haar boek nog voor verschijnen al op nummer 3 van de Amazon Bestsellerlijst. In de eerste week na publicatie verkocht Zoe zelfs meer exemplaren dan J.K. Rowling. Later werd bekend dat bij het schrijven van het boek de hulp was ingeroepen van ghostwriter Siobhan Curham. De Britse schrijfster reageerde later op haar blog

Ook Zoe’s vriend Alfie Deyes (a.k.a. PointlessBlog, 3,8 miljoen abonnees) publiceerde in 2014 zijn eerste non-fictieboek. The Pointless Book, dat het YA-antwoord zou zijn op het populaire Wreck This Journal, ligt inmiddels ook in Nederlandse vertaling in de winkel.

Hype?

Het uitgeven van de boeken is zo winstgevend dat een afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster, the Atria Publishing Group, in mei 2014 zelfs een samenwerking is aangegaan met Hollywood’s United Talent Agency. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het imprint The Keywords Press, dat zich  uitsluitend richt op het uitgeven van boeken van populaire YouTubers. 

Maar ook in Nederland hebben uitgeverijen de waarde van Youtubers ontdekt. Er werden in de afgelopen jaren al verschillende boeken uitgebracht van Nederlands grootste beautybloggers. Cynthia Schultz, alias Miss Lipgloss, schreef over haar passies in het boek Beauty. Haar blogcollega Mascha Feoktistova van Beautygloss.nl spreidde haar aandacht in Happy Life over meerdere onderwerpen, en gaf tips om een gelukkig leven te leiden.

Ook Serena Verbon, van Beautylab.nl en Travellab.nl, heeft inmiddels de kans aangegrepen haar schrijfsels, beauty tips & tricks en stijladvies niet alleen online beschikbaar te maken. Haar boek, Serena’s Stijlgids, verschijnt in april van dit jaar.

Maar niet alleen vrouwelijke YouTubers weten een mooie deal te sluiten. Ook Bardo Ellens, beter bekend als BanjoMovies, bereikt wekelijks zijn 250.000 abonnees met zijn filmpjes. In 2014 verscheen zijn boek 1001 smoesjes.

Rust voor de smartphone

Een flinke lijst dus van boeken die duizenden lezers weten te bereiken. Hoewel er ook wel kritiek is op het gemak waarmee deze nieuwe generatie celebs een boekdeal weten te sluiten, zorgen zij wel voor een nieuwe stroom aan kopers in de boekhandel. Zij lokken de jongeren die geen fan zijn van dystopische Young Adults of coming of age-romans naar de winkel, waardoor zij ook weer eens een boek in handen krijgen. Een mooie ontwikkeling die ervoor zorgt dat de smartphone en tablet voor een paar momenten rust hebben.

Welke boeken zijn jouw favoriet? En van welke YouTuber zou jij nog eens graag een boek uitgegeven zien worden?

Zijn er boeken die jij mist in deze lijst? Vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig? Laat ze achter in de comments, dan wordt de lijst regelmatig aangevuld.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
391 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: YouTubers, bloggers, vloggers & hun boeken

 

Overig

Bloggers, vloggers & hun boeken

op 04 maart 2015 door Lindy (Hebban Crew) 20 boeken 3 volgers 0 reacties