Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Zand erover is voorspelbaar, maar romantisch

Afgelopen weken boog de Feelgood Leesclub zich over Zand erover van Elsbeth Witt, een verhaal over een verloren liefde, een nieuw begin en verslaving. Nieuwsgierig wat de lezeressen van Zand erover vonden? Lees dan snel de samenvatting van deze leesclub.

Deze samenvatting van de leesclub met Zand erover van Elsbeth Witt is van de hand van Diana van Eynde.

Wanneer er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft Fien niet lang na te denken: ze verhuist. Op Vlieland wil ze genieten van de rust en de natuur. Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is allemaal haar eigen fout. Ze wil opnieuw beginnen, eindelijk haar gevoel volgen en een streep onder het verleden zetten. Maar dan stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer dacht terug te zien… Het rustige eilandleven is ver te zoeken als er nieuwe vriendschappen en romances ontstaan en Fiens verleden haar op allerlei manieren lijkt in te halen. Neemt haar leven dan toch een nieuwe wending?

Opnieuw beginnen

In het verhaal maakt Fien een volledig nieuwe start door alleen naar Vlieland te verhuizen. Dit onderwerp staat in de discussie centraal. Zou jij dat ook kunnen; je biezen pakken en ergens opnieuw beginnen? De lezeressen houden van rust. Hebben ze die al, dan zouden ze niet snel verhuizen naar een andere plek: 'Ik ben eigenlijk helemaal op mijn plek, wonend in een klein Fries dorpje. Ik hou van de rust & heb hier alles wat mijn hartje begeert', zegt Kouk. Voor Zahira is het heel simpel: 'Heb ik ook totaal geen moeite mee, heb voor mijn werk in Bahrein gewoond heb in Spanje en Portugal gewoond. Ik voel me overal thuis zolang er maar telefoon is.' Over het algemeen zijn de lezeressen tevreden over waar ze nu wonen. Elsbeth zelf zou ook niet snel het roer omgooien. 'Ik heb wel eens dat ik denk: doei! Ik ga lekker in een huisje in de duinen wonen. Maar ik zou na een maand terughollen naar de stad', antwoordt de auteur op de vraag of ze zelf opnieuw zou beginnen.

'Het boek bevat herkenbare elementen, laat je lachen en af en toe slikken, en het bevat romantiek. Naar mijn mening een echt feelgoodboek dat zorgt voor de nodige ontspanning na een drukke werkdag.' (Lore)


Verslaving

Een van de bijonderwerpen is verslaving. Zo is het al snel duidelijk dat tante Nel een drankprobleem heeft, maar de reden waarom blijft lang geheim. Toch heeft Tante Nel een best grote rol in het verhaal. 'Tot nog toe - ik ben bij pagina 160 - intrigeert Nel mij het allermeeste. […] Maar ik word wel voortdurend nieuwsgieriger naar wat er nu écht aan de hand was met die tante Nel, blijkbaar verguisd door haar eigen familie maar wel geliefd bij de eilanders', met deze woorden geeft Francine duidelijk aan waarom de lijn van Nel zo interessant is. Sommige leden probeerden te raden wat er aan de hand was. 'Ik had eigenlijk verwacht dat het in het verhaal er op uit ging draaien dat de relatie tussen Fien en Nel anders was dan die van nichtje en tante', zegt Sansan erover. Uiteindelijk vinden bijna alle deelnemers deze verhaallijn van toegevoegde waarde voor het verhaal. Sansan geeft nog wel aan: 'Het verslavingsgedeelte had dan wat mij betreft wat zwaarder aangezet mogen worden.' Evana sluit daarop aan met de woorden: 'Ik had graag meer over Tante Nel willen weten en vond het wel aardig afgesloten maar het mocht toch zeker wel dieper gaan. Of misschien een idee voor een volgend boek.' Elsbeth geeft aan dat er nog geen vervolg op de planning staat.

'Tijdens het lezen kun je je haast de zeelucht van Vlieland opsnuiven en lijkt het even of je de karakters uit het boek persoonlijk hebt ontmoet.' (Sandra)


Voorspelbaar

Over één ding zijn eigenlijk alle lezeressen het eens: het verhaal is voorspelbaar. Het is al snel duidelijk voor welke geliefde Fien kiest. Sommige lezeressen schrikt dit af: 'Het was een leuk boek voor tussendoor, maar ik geloof dat dit genre me niet echt ligt. Ik vond het namelijk een vrij voorspelbaar verhaal, en daar hou ik niet zo van', zegt Chantal over Zand erover. Lore heeft er totaal geen probleem mee: 'Het boe de voorspelbaarheid in de recensie.

'Ook al weet je bijna van bij het begin wie uiteindelijk de uitverkorene van Fien zal worden, je wil het toch graag écht weten en af en toe krijg je toch nog het gevoel dat het anders zal uitdraaien: dat is waardoor 'Zand erover' zeker wel een pageturner is.' (Francine)


Het eindoordeel

De meeste lezeressen zijn matig positief. Het verhaal leest heerlijk weg en bezorgt een paar zorgeloze uurtjes. Het eilandleven en de bewoners komen tot leven in het verhaal en Fien heeft te dealen met belangrijke vragen in het leven. Het verhaal is romantisch, maar voorspelbaar, twee dingen die volgens de lezeressen bij het feelgoodgenre horen. Al met al krijgt Zand erover een kleine 3,5 ster. Een boek dat je even meevoert naar het mooie Vlieland.

Wil je de hele leesclub nalezen, dan kun je die hier vinden.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Zand erover is voorspelbaar, maar romantisch

 

Gerelateerd

Over

Elsbeth Witt

Elsbeth Witt

Elsbeth Witt (Velp, 1980) is een Nederlandse auteur van romantische chicklits en...

Hebban Spots

Zand erover

20 volgers

Welkom bij deze Hebban Leesclub met het boek Zand erover van Elsbeth Witt (Uitgeverij Xander). We zijn op Facebook en Twitter te vinden op @hebbanleesclub, onze hashtag is #hebbanleesclub. Deze...

Gesponsorde boeken