Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Zend je verhaal in voor de Renate Dorrestein Prijs 2024!

De tweede editie van de Renate Dorrestein Prijs, de schrijfwedstrijd voor literaire verhalen tot 7.500 woorden, is van start. Tot en met 2 juni kan iedereen één of zelfs twee literaire verhalen inzenden. De hoofdprijs is € 1000 en eeuwige roem en de vijf beste verhalen worden op Hebban gepubliceerd. Het inzendformulier is nu geopend!

Voor de tweede keer wordt er op lezerscommunity Hebban, naast de wedstrijden voor spannende (Goeken Prijs) en speculatieve verhalen (Harland Prijs), een grote schrijfwedstrijd voor literaire verhalen georganiseerd: de Renate Dorrestein Prijs. De tweede editie werd al op 28 maart aangekondigd, dus we rekenen erop dat jullie al flink aan het uitdenken, plotten en schrijven zijn.

'Lees! Als je niet leest, kun je niet schrijven. Sommige schrijvers lezen weinig omdat ze het liefst al hun beschikbare tijd willen besteden aan het schrijven of omdat ze bang zijn beïnvloed te raken. Maar als je een goede schrijver wilt worden kún je je tijd niet beter besteden dan aan het lezen van bestaand werk van anderen.' – Tip van de jury

Stuur jouw literaire verhaal in!

De Renate Dorrestein Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor de deelnemers en geldprijzen. Bovendien worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd. Het inschrijfgeld bedraagt € 10.

De voorselectie gebeurt door enthousiaste lezers van literatuur (aanmelden hiervoor kan tot 2 juni via het formulier onderaan het aankondigingsartikel). De vakjury wordt aanstaande maandag, op 6 mei, bekendgemaakt.

Voordat je je verhaal via het onderstaande formulier indient, lees je de complete voorwaarden voor deelname. We lichten een paar bijzondere bepalingen nader toe:

  • 7.500 woorden. De woordlimiet is een maximum, geen streefgetal. Kortere verhalen maken zeker ook kans, als ze maar goed geschreven zijn.
  • Nieuw verhaal. Stuur alleen verhalen in die speciaal voor deze wedstrijd zijn geschreven. Dus niet een aangepaste versie van een verhaal dat eerder voor een andere schrijfwedstrijd is ingezonden en geen verhaal dat eerder ergens gepubliceerd is (online of in print). Onze voorselecteurs en juryleden lezen veel en breed (en jureren ook bij andere schrijfwedstrijden). De kans dat een eerder gepubliceerd of ingediend verhaal als zodanig herkend wordt, is dan ook groot. Wordt een oud verhaal ontdekt, dan volgt doorgaans diskwalificatie.
  • Anonimiseer je verhaal. De jury moet zonder enig aanziens des persoons de verhalen kunnen beoordelen. Daarom mag nergens in het document je echte naam of andere gegevens die naar de auteur(s) verwijzen staan. Noem ook niet een eventueel pseudoniem. De titel van je verhaal zet je wel bovenaan je verhaal. Anonimiseer ook de eigenschappen van je verhaal, dit kun je regelen door in een verkenner (dus niet het tekstverwerkingsprogramma zelf) met de rechtermuisknop op je document te klikken en het menu 'Eigenschappen' aan te klikken. Vervolgens open je het tabblaadje 'Details' en onderaan staat de link 'Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen'. Selecteer alle eigenschappen en druk op OK, dan heb je een anoniem document dat je in kunt sturen.
  • Meerdere auteurs. Als twee of meer auteurs samen een verhaal indienen, geldt dat als een inzending voor hen allemaal. Zij kunnen dan elk los of samen met anderen nog een tweede verhaal insturen.
  • Publicatie: Het Hebban e-book met de top 5 verhalen wordt tijdens of snel na de bekendmaking van de uitslag gepubliceerd. Deze gratis e-books wordt door veel Hebban-leden gedownload (dus veel lezers!).
  • Publicatievergoeding: De winnaar én de vier runners-up ontvangen een publicatievergoeding van 50 euro voor hun verhaal in het Hebban e-book. Bij de winnaar maakt de publicatievergoeding deel uit van de hoofdprijs van 1.000 euro.
  • Toegelaten genres: 'literaire verhalen' is natuurlijk een breed te interpreteren omschrijving. Lees in het aankondigingsartikel van deze wedstrijd wat Renate Dorrestein hier zelf over schreef in haar onvolprezen boek Het geheim van de schrijver.

Als je verhaal helemaal voldoet aan alle voorwaarden (dus lees ze allemaal!), kun je het indienen via onderstaand formulier. Je hebt tot en met 2 juni de tijd om in te zenden. En vergeet niet je document te anonimiseren, dat gaat nog wel eens mis. Als je met twee verhalen wilt meedingen, vul dan twee keer het formulier in. Je krijgt een ontvangstbevestiging met informatie over het betalen van de €10,- deelnamegeld. Van de betaling krijg je niet apart nog een ontvangstbevestiging. Zonder betaling doet je verhaal niet mee.

Als er vragen of opmerkingen zijn: mail naar schrijfwedstrijden@hebban.nl. We zijn benieuwd naar jullie verhalen, heel veel succes en plezier!

Lees de voorwaarden
Over de auteur

Hebban Crew

2550 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zend je verhaal in voor de Renate Dorrestein Prijs 2024!