Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Zes ontroerende romans over jongeren met kanker

Wie de hype rondom John Greens 'Een weeffout in onze sterren' gemist heeft, was de afgelopen jaren waarschijnlijk niet op deze aardbol te vinden. Een bestseller en een megafilmhit verder dreigde voor veel lezers het zwarte gat. Maar wees niet bevreesd: Hebban Young Adult zocht zes andere ontroerende romans voor je uit die de afkickverschijnselen wellicht kunnen verzachten.

Jenny Downham – Voor ik doodga
Deze debuutroman van Downham veranderde meteen in een bestseller. De ongeneeslijk zieke Tessa wil voor haar dood een lijst van activiteiten afhandelen, waaronder haar maagdelijkheid verliezen. Verliefd worden hoort niet op die bucket list, maar ook als je ziek bent, houd je de liefde niet tegen. Het boek werd verfilmd als Now Is Good, met Dakota Fanning in de hoofdrol.

Wendy Wunder – Als flamingo’s op het schoolplein staan
Ook in deze debuutroman heeft de zestienjarige hoofdpersoon ongeneeslijke kanker. Met haar familie verhuist Cameron naar het plaatsje Promise, dat bekend staat om wonderlijke gebeurtenissen. Ook in deze bijzondere setting ligt de liefde op de loer. Een origineel verhaal waarin Cameron de lezer met haar cynische humor genoeg lachmomentjes weet te bezorgen.

Jesse Andrews – Ik + Earl + de stervende Rachel
Het zeventienjarige buitenbeentje Greg maakt samen met zijn vriend Earl slechte films die door niemand ooit gezien zullen worden. Als hun klasgenote Rachel leukemie blijkt te hebben, besluiten ze een afscheidsfilm voor haar te maken. Met veel sarcasme, zelfspot en oneindige eerlijkheid maakt Greg duidelijk hoe moeilijk het kan zijn om iemand in een dergelijke situatie te steunen. Herkenbaarheid ten top.

A.J. Betts – Zac en Mia
Ditmaal een roman met twéé tieners met kanker in de hoofdrol, hoewel dat het enige is wat ze met elkaar gemeen hebben. Het ziekenhuis is hun enige bindmiddel, daar weten ze elkaar te vinden in hun strijd tegen hun ziekte. Betts baseerde het verhaal op haar ervaringen als lerares in een kinderziekenhuis.

Nicolas Sparks – De geur van seringen 
Wie de boeken van Nicholas Sparks kent, weet wat je kunt verwachten: een liefdesverhaal om bij weg te smelten. In De geur van seringen worden de stille Jamie Sullivan, de dochter van een Baptistenpredikant, en de populaire tiener Landon verliefd op elkaar. Dan blijkt Jamie leukemie te hebben, wat hun verhaal een tragische wending geeft. Het boek werd verfilmd als A walk to remember.

Celia Bryce – Een lied voor Jackson
De veertienjarige Megan Brights vecht voor haar leven: haar hersentumor staat gelijk aan een lange periode in het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Jackson, die op dezelfde afdeling verblijft. Celia Bryce schreef met deze debuutroman een verhaal over liefde onder bijzondere omstandigheden, maar ook over de kracht van familiebanden.Over de auteur

Lindy de Jong

729 volgers
352 boeken
6 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Zes ontroerende romans over jongeren met kanker

 

Overig