Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Zeven manieren om een boek te herlezen

door Debbie (Hebban Crew) 74 reacties
Herlezen, de een is er fan van, de ander vindt het zonde van de tijd. Er zijn zo veel andere boeken om te lezen. Maar het is ook wel weer voordelig om te herlezen en je belandt in het heerlijke, warme bad van een boek dat je al kent en waarvan je al weet dat je het heel fijn vond. Toch? Herlees jij? Waaróm is herlezen leuk (of niet)? Hieronder vind je een aantal herkenbare herleesbelevenissen.

Thuiskomen

Herlezen in een stukgelezen favoriet is als thuiskomen. Je kent elke hoek van het boek, elke scène en elke bladzijde. Je murmelt dialogen mee. Je begint te huilen drie bladzijden vóór de verdrietige gebeurtenis. Je verwacht eigenlijk een beetje dat Aragorn en zijn vrienden Boromir dit keer wél weten te redden, dat Harry dit keer niet [...] verliest en dat Bella dit keer voor Jacob kiest in plaats van voor Edward. De aangename herkenbaarheid en voorspelbaarheid van herlezen is als een warm bad.

Ontdekken

Er zijn boeken die zo gelaagd en complex zijn dat er continu meer te ontdekken is. Literaire romans, Russische klassiekers, mysterieuze whodunnits, puzzelcrimi's, mysterieuze fantasyromans en ongrijpbare sciencefictiontitels. De tofste boeken zijn die boeken die je na de laatste bladzijde omdraait en direct herleest, omdat je na de laatste plottwist alles volledig met andere ogen beziet. Bij de tweede keer lezen is het alsof je een volledig ander boek leest, een nieuwe dimensie in hetzelfde boek.

Blanco bladzijden

Godzijdank en wel zo voordelig, ben jij zo vergeetachtig als een dodo. Je wéét dat je dit boek hebt gelezen, je wéét dat je het geweldig vond, het staat echt inclusief sterrenwaardering én recensie op je Hebban boekenplank, maar je weet helemaal niet meer wat er op elke komende bladzijde gebeurt. Je bent zelfs vergeten wie de dader is, je schrikt opnieuw bij die ene plottwist, je huilt alweer bij de dood van je favoriete personage en je laat je zonder pardon wéér op het verkeerde been zetten door de auteur. Was het weer genieten?

Alle zintuigen op scherp

Je was verliefd tijdens de eerste keer dat je dit boek las of je lag op het prachtige witte strand van een exotisch eiland tijdens de vakantie van je dromen. Je weet niet meer zo heel goed waar het boek over ging, maar wel weet je nog dat je het prachtig vond en zo geëmotioneerd raakte. Je pakt hetzelfde boek op, schudt de zandkorrels (of rozenblaadjes) eruit, zet de muziek op die je destijds ook hoorde en probeert dezelfde ervaring te recreëeren.  Lukt het? Misschien onder de zonnebank, in je bikini?

Op eigen risico

Een vroege favoriet herlezen is altijd spannend. Je was jong, een onervaren lezer, nog aan het begin van je papieren carrière, vergevingsgezind. Nu pak je je beduimelde exemplaar op, duikt lekker in een comfortabele stoel en begint te lezen. Na drie bladzijden heb je diepe groeven in je voorhoofd van te hard fronsen, na tien bladzijden knapt een stukje van je tand af door gefrustreerd tandenknarsen. Je jeugdherinnering aan dit favoriete boek is vernietigd, het blijkt een simpel kinderverhaaltje te zijn met plotgaten waar je Sint Bernard doorheen kan wandelen. Je hebt spijt als haren op je hoofd. Jeugdfavorieten herlezen? Nooit doen.

Samen

Je overtuigt je beste vrienden van het geweldige idee om samen elkaars favoriete boek te lezen. Voor jou wordt het dus een gevalletje herlezen, maar voor je vrienden is het de eerste kennismaking met dit boek. Je gaat bij elkaar in de woonkamer zitten. Jij hebt een voorsprong, dus kan iedereen van drinken en knabbels voorzien. Uiteindelijk ga je zelf ook van start, maar je gluurt vol pret meer over de rand van je boek heen naar je medelezers dan dat je herleest. Wat nu! Zie je daar een gaap? Slaat je beste vriendin nu stiekem bladzijden over? Trekt je vriend nu een raar gezicht? Je realiseert vol horror dat je herinnering aan dit boek én je vriendschap nooit meer hetzelfde zal zijn.

Niet

Herlezen? Ben jij mal! Er is zo veel nieuws te ontdekken, ik heb een Nog Te Lezen-stapel van angstaanjagende proporties. Ik werk me zo snel mogelijk door de boeken heen en in plaats van ze te herlezen, geef ik ze snel door aan een volgende lezer. Nog even en ik zit voorgoed gevangen in dit huis, onder een omgevallen stapel ongelezen boeken, met nog steeds een stroom nieuwe boeken die door de klepperende brievenbus vliegen. Herlezen, puh! Wat een onzalig plan.

Wat is jouw beste of slechtste herleesbelevenis?

Beschrijf onder dit artikel jouw meest bijzondere (in goede of slechte zin) herleesbelevenis. Het leukste verhaal verdient een boek!Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

940 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Zeven manieren om een boek te herlezen

 

Gesponsorde boeken