Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Zeven Nederlanders en drie Vlamingen op longlist Gouden Strop 2018

door Soraya Vink (crew) 11 reacties
De longlist van de Gouden Strop 2018 telt tien kanshebbers die in de race zijn 'voor het schavot', aldus het persbericht van de CPNB. Zeven Nederlanders en drie Vlamingen zijn uitgekozen uit de 73 inzendingen die door vijfkoppige jury zijn gelezen en beoordeeld.

Een bijzondere aanwezigheid op deze longlist is romanschrijfster Renate Dorrestein die voor haar laatste roman Reddende engel als enige literaire schrijver een plek inneemt op deze longlist. Daarnaast vinden we voormalig winaars Michael Berg en Tomas Ross terug op de longlist. Hilde Vandermeeren sierde in 2016 ook de shortlist van de Gouden Strop en voegt hiermee de tweede nominatie voor deze thrillerprijs aan haar CV toe. Vorig jaar won de Vlaamse thrillerschrijver Jan Van der Cruysse nog de Schaduwprijs voor zijn debuut Bling Bling, nu mag hij voor de opvolger Bling Bling 2 - De Zaventemmers aanschuiven in de longlist tussen andere prestigieuze namen.

Opmerkelijk is ook het aantal debutanten, waarvan er dit jaar maar liefst drie terug te vinden zijn in deze longlist. Geheel in stijl van voormalige longlisten zien we nu ook een overwegend mannelijk aandeel en slechts drie vrouwelijke schrijvers.

De volledige longlist van de BookSpot Gouden Strop 2018 is als volgt:

  • Enter van Willem Asman (Ambo| Anthos uitgevers)
  • Broertje van Michael Berg (The House of Books)
  • Bling Bling 2 van Jan Van der Cruysse (Manteau)
  • Lockdown van W.A. Dehairs (Lannoo)
  • Reddende engel van Renate Dorrestein (Podium)
  • Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter)
  • Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus)
  • Het verdriet van Wilhelmina van Tomas Ross (Cargo)
  • Schemerzone van Hilde Vandermeeren (Uitgeverij Q)
  • Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer (HarperCollins Holland)


De Gouden Strop bestaat inmiddels 32 jaar en is sinds 2018 omgedoopt tot de BookSpot Gouden Strop. Het geldbedrag van de te winnen prijs is onlangs verdubbeld naar € 20.000,-. Ook krijgen in deze editie de genomineerden die op de shortlist voor de BookSpot Gouden Strop eindigen ieder € 1.000,-.

De jury van de BookSpot Gouden Strop bestaat dit jaar uit: juryvoorzitter Anniko van Santen, Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (ouddirecteur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus in Nijmegen).

De shortlist van de Bookspot Gouden Strop wordt gepresenteerd op 9 mei en de winnaar zal op 6 juni bekend gemaakt worden. De uitreiking van de thrillerprijs en de BookSpot Schaduwprijs vormen het startsein van de Spannende Boeken Weken, die dit jaar plaatsvinden van 6 tot en met 24 juni. Boris Dittrich zal dit jaar het geschenkboek Barst schrijven, zoals eerder werd aangekondigd.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Zeven Nederlanders en drie Vlamingen op longlist Gouden Strop 2018

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken