Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Zeven vragen aan Kinderjury-genomineerden Rutger Vink en Thomas van Grinsven

De Kinderjury, dat zijn alle kinderen van Nederland. Zij kiezen door te stemmen op het beste boek in de categorieën 6-9 jaar en 10-12 jaar. In elke categorie staan er na de eerste stemronde drie boeken op de shortlist en van 10 tot en met 17 mei kiezen kinderen in de tweede stemronde hun winnaars. Op Hebban lees je tijdens deze stemweek interviews met de Kinderjury-genomineerden.

Rutger Vink & Thomas van Grinsven

YouTubers Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hond Paco vormen met z’n drieën een liefdevol gezin. Op hun social media-kanalen delen ze al jarenlang familievriendelijke content met leuke en originele challenges. Hun succesvolle kinderboekenserie 'De avonturen van Rutger, Thomas en Paco' is toegankelijk geschreven en bevat veel illustraties, strippagina’s en avonturen vol humor en spanning. Het eerste boek, De Magische Halsband, is bekroond met de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Het tweede boek, De Tijdmachine, is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van 2022 en tevens het hoogst genoteerde kinderboek in de CPNB Top 100 van 2022. Beide boeken zijn uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Rutger, Thomas en Paco hebben gezamenlijk een miljoenenbereik op YouTube, Instagram en TikTok.

De Tijdmachine is genomineerd voor de categorie 6 tot en met 9 jaar.

1.

Jullie boek staat op de shortlist! Waar en hoe kregen jullie voor het eerst het idee om dit verhaal te schrijven? En zag het er toen al helemaal uit zoals het uiteindelijk geworden is?

Dat is een grappig weetje! De moeder van Rutger kwam na ons eerste boek met het idee om het tweede deel over een tijdmachine te laten gaan. Ze had uit enthousiasme ook al een eigen verhaallijn bedacht. Uiteindelijk vonden we het thema tijdreizen super leuk, maar hebben we het bedachte verhaal van de moeder van Rutger niet gebruikt. Maar de oorsprong van ons boek ligt echt bij de moeder van Rutger!

2.

Wat is de allerleukste reactie die jullie ooit van een lezer hebben gekregen en waarom was die zo bijzonder voor jullie?

Wij krijgen wekelijks berichten van verbaasde ouders. Die geloven niet dat hun kind aan het lezen is. We zijn supertrots dat onze boeken kinderen met plezier laten lezen!

3.

Natuurlijk is jullie verhaal ook prachtig geïllustreerd. Hoe werken jullie en Sabine van der Stadt samen?

Allereerst zorgen we ervoor dat het verhaal helemaal af is. Dan gaan we per hoofdstuk kijken welke tekeningen de tekst echt tot leven kunnen laten komen. Onze illustrator maakt dan eerst schetsen. Deze zijn al super mooi, maar nog niet ingekleurd. Zodra wij het eens zijn met alle illustraties worden alle tekeningen voorzien van kleur. Dat vinden we altijd één van de leukste momenten!

4.

Als je voor kinderen schrijft, is het belangrijk dat je in hun hoofd kunt kruipen. Hoe pakken jullie dat aan?

Onze missie is om boeken te maken die wij zelf hadden willen lezen als kind. We zijn zelf jong van geest, dus inspelen op de belevingswereld is geen enkel probleem!

5.

Wat is jullie eerste leesherinnering?

Rutger: Mijn eerste leesherinnering is een prentenboek dat in groep 2 werd voorgelezen: De mooiste vis van de zee. Ik weet eerlijk gezegd niet meer precies waar het over gaat, maar ik kan me nog heel goed de glitterende schubben op de omslag herinneren!

Thomas: Ik was vroeger helemaal gek op Dribbel de hond. Hoe toevallig dat ik nu zelf boeken maak over mijn eigen hond Paco!

6.

Welk boek was vroeger jullie favoriete kinderboek en welk kinderboek is dat nu? Waarom is dat anders/hetzelfde?

Rutger: Mijn favoriete kinderboeken blijven de 'Harry Potter'-boeken. Dit was voor het eerst dat ik door een boek werd opgezogen in een andere wereld. Ik vond het altijd jammer dat het slechts een fantasieverhaal was op het moment dat ik het boek dichtsloeg.

Thomas: Sjakie en de chocoladefabriek! Ik vond het geweldig om mij helemaal in te leven in de fantasiewereld die Roald Dahl heeft geschreven.

7.

De Kinderjury wordt helemaal bepaald door lezers, alle kinderen van 6 t/m 12 jaar mogen stemmen. Op welk boek op de shortlist zou jij als kind gestemd hebben?

Er staan ontzettend veel mooie titels op de shortlist die stuk voor stuk de prijs zouden verdienen. Wij maken boeken die wij zelf als kind zouden willen lezen. We zijn zo trots op De Tijdmachine dat we daarom op ons eigen boek zouden stemmen.

De Tijdmachine

Rutger Vink en Thomas van Grinsven, geïllustreerd door Sabine van der Stadt

De katachtige Professnor blijft onze helden dwarszitten. In dit tweede deel stuurt hij de drie via een tijdmachine naar het verleden. Zo komen ze terecht in de tijd van de Egyptenaren, de dinosaurussen, de Vikingen en nog veel meer. Hoe moeten Rutger, Thomas en Paco weer terugreizen naar het heden? En zal het lukken om de Professnor voor eens en voor altijd uit te schakelen?

Lees een sneak preview

Stem op de Kinderjury

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen van 10 tot en met 17 mei stemmen op de Kinderjury. In twee categorieën (6 tot en met 9 en 10 tot en met 12) staan er drie boeken op de shortlist. Een van deze boeken in de Top 3 wordt de winnaar. De uitreiking is op 17 mei live te volgen.

Stemmen op de Kinderjury

Auteursafbeelding: © Studio WartenberghOver de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zeven vragen aan Kinderjury-genomineerden Rutger Vink en Thomas van Grinsven

 

Gerelateerd

Over

Rutger Vink

Rutger Vink

YouTuber Rutger Vink (Furtjuh), zijn vriend Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) ...

Thomas van Grinsven

Thomas van Grinsven

YouTuber Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas), zijn vriend Rutger Vink (Furtjuh) ...