Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Pieter Steinz tipt 7 'waanzinnige boeken'

Het Boekenweekessay 'Waanzin in de wereldliteratuur' werd dit jaar geschreven door Pieter Steinz. Speciaal voor Hebban maakte de auteur een tiplijstje met zeven 'waanzinnige boeken’!

1. Mrs Dalloway van Virginia Woolf
"Briljante modernistische roman over een dag in het leven van een Londense society-dame, met een ontroerende bijrol voor een suïcidale psychiatrische patiënt."
 
2. De korte verhalen van Edgar Allan Poe
"Met vertellers die vaker wel dan niet op de rand van de krankzinnigheid verkeren."
 
3. Keefman van Jan Arends
"Indrukwekkende novellenbundel, vol ingehouden woede, over het leven van psychisch gestoorden, in of buiten de inrichting."
 
4. American Psycho van Bret Easton Ellis
"Schokkend verslag (in de ik-vorm) van een Wall Street-bankier die steeds gekker wordt en zich – in elk geval in zijn geest – ontpopt als een afschrikwekkende seriemoordenaar."
 
5. The Bell Jar van Sylvia Plath
"Laconiek vertelde Werdegang van een intelligente vrouw die niet kan omgaan met de druk die de buitenwereld op haar uitoefent."
 
6. Het Dolhuis van Boudewijn Büch
"Onbeholpen jeugdherinneringen van een fantast, over zijn verblijf in een jeugdpsychiatrische inrichting from hell."

7. De met veel humor en tragiek vertelde ‘patiëntenverhalen’  van J.M.A. Biesheuvel

Deze week is Pieter Steinz' Boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur  in de boekhandel te koop voor slechts €2,50. In dit essay geeft de auteur een rondleiding door het 'dolhuis van de wereldliteratuur', aan de hand van verhalen van onder meer Edgar Allan Poe, de romans van Boudewijn Büch en W.F. Hermans, de levens van Virginia Woolf en Sylvia Plath en de toneelstukken van Shakespeare. Steinz beschrijft de gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers. Ook staan er in Waanzin in de wereldliteratuur handige lijstjes met leestips over onderwerpen als paranoia, syndromen, psychiatrische gevallen in de Nederlandse literatuur etc.

Over Pieter Steinz:
Pieter Steinz (51) is auteur van onder andere De duivelskunstenaarDe reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis (2010), Dracula heeft echt geleefd – Een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden (2011), Made in Europe – De kunst die ons continent bindt (2014), Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (2015) en Waanzin in de wereldliteratuur (2015, Boekenweekessay).Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Pieter Steinz tipt 7 'waanzinnige boeken'

 

Gerelateerd

Over

Pieter Steinz

Pieter Steinz

Pieter Steinz (1963-2016) was directeur van het Nederlands Letterenfonds en werk...

Overig