Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Zia Haidar Rahman eerste winnaar van Ranald Macdonald prijs

door Hebban Crew
Met zijn roman 'In het licht van wat wij weten' heeft de Britse auteur Zia Haider Rahman de eerste Ranald MacDonald prijs gewonnen. De Amerikaanse vertaler en schrijver Frederik Schodt krijgt een oeuvreprijs.

De Ranald MacDonald prijs is niet vernoemd naar de mascotte van een hamburgerketen die overigens Ronald heet, maar naar de Amerikaan die als eerste buitenlander lessen in de Engelse taal gaf in Japan. De onderscheiding is een jaarlijkse internationale prijs voor werk van een beginnend schrijver of kunstenaar, dat van uitzonderlijke klasse is en nieuw licht werpt op de betrekkingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika.

De roman In het licht van wat wij weten van Zia Haider Rahman past volgens de jury precies in die omschrijving. Het boek is zo breed van opzet, bestrijkt zo’n groot terrein en heeft uiteindelijk zo’n opmerkelijke uitkomst, dat het een eerste winnaar is die alle verwachtingen overstijgt. De kwaliteit ervan zal maatgevend zijn voor wat in de komende jaren in welke discipline dan ook zal worden bekroond, stelt de jury. De prijs bedraagt 5000 euro en wordt ieder jaar op 11 oktober uitgereikt.
 
De stichting die de prijs uitreikt, Friends of MacDonald The Dutch Connection, afgekort FOM NL, zou niet bestaan hebben als Frederik L. Schodt geen biografie van Ranald MacDonald (1824-1894) had geschreven. Maar behalve dit boek heeft Schodt, ‘niche-schrijver’ noemt hij zichzelf, zoveel ander werk op zijn naam staan over Azië, Europa en/of Noord-Amerika, essays, geschiedschrijving en vertalingen, dat FOM NL bij uitzondering een prijs van 2.500 euro aan hem heeft toegekend voor zijn hele productie. 
 
Op 11 oktober 1848, jaar van revoluties in Europa en de goudkoorts in Californië, Japan was nog ’gesloten’, werd Ranald MacDonald in Nagasaki geconfronteerd met de Japanse ‘Hollandse tolken’ en het Nederlandse ‘opperhoofd’ aldaar. Deze kleine gebeurtenis, voorpaginanieuws in de Nederlandse kranten, want ’de opening van Japan’ stond wereldwijd in de belangstelling, is de aanleiding om jaarlijks op 11 oktober de prijs uit te reiken. 

Bron: Persbericht
 
 


Over de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zia Haidar Rahman eerste winnaar van Ranald Macdonald prijs

 

Gerelateerd

Over

Zia Haider Rahman

Zia Haider Rahman

Zia Haider Rahman is in Bangladesh geboren en is opgeleid aan Balliol College, O...