Hebban vandaag

Boek van de week /

'Zo begint het slechte': een afdaling naar de menselijke psyche

door Soraya Vink (crew) 1 reactie
‘Romans moeten net zo dubbelzinnig zijn als het leven,’ zei de Madrileense schrijver in 2014 tegenover de Spaanse krant El País. Met 'Zo begint het slechte' keerde Javier Marías (1951) na een afwezigheid van drie jaar terug om zijn veertiende roman aan het publiek te presenteren.

Voor de titel van zijn boek liet de Madrileense schrijver zich inspireren door een quote afkomstig uit het stuk Hamlet van Shakespeare. Voor zijn nieuwe creatieve uitspatting ontving Marías veel lof. Babelia, cultuurbijlage van El País, verkoos het tot boek van het jaar in 2014. Dit tot grote verbazing van Marías zelf, die verklaarde dat er toch echt wel betere boeken waren verschenen van zijn landgenoten. Hoewel Marías al geruime tijd in het vak zit (maar liefst 45 jaar), en regelmatig getipt wordt voor het winnen van de Nobelprijs voor de Literatuur, blijft hij nog steeds bescheiden. In zijn rol als literair vertaler en criticus deelt hij het liefst zijn liefde voor literatuur met zijn publiek. En uiteraard door regelmatig een roman uit te brengen waar hij fijntjes zijn visie op de wereld deelt.

In Zo begint het slechte keert Marías terug naar het universum waar hij bekend om staat. Hij graaft zich een weg door de menselijke psyche en verhaalt over begeerte, trouw en gewetensbezwaren. Daarnaast belicht hij duistere kanten en laat daarmee ook de verborgen hoeken van het menselijk bestaan zien. En zoals het hoort bij een ‘echte’ Marías zal er ook de nodige liefde en passie aanwezig zijn in het verhaal. De verhaallijn wordt uiteraard afgemaakt met een mysterieus sterfgeval…

De rode draad in zijn nieuwe roman is de kijk op gebeurtenissen uit het verleden, die altijd gekleurd zijn door onze persoonlijke observaties. Dit overkomt ook hoofdpersoon Juan de Vere, vriend en vertrouweling van filmregisseur Eduardo Muriel en Beatriz Noguera. Het ongelukkige huwelijk van zijn vrienden is een raadsel voor hem en hij kan er niet wijs uit worden welk geheim hier achter schuilgaat. In het bruisende Madrid van 1980 aanschouwt Juan hoe de twee elkaar in vernieling brengen in hun onevenwichtige leven. Maar wanneer hij de minnaar van Beatriz wordt, volgen schokkende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Pas jaren later beseft Juan dat het tijd is om zijn verleden onder ogen te zien, om niet de rest van zijn leven in een leugen te blijven steken.

Extra uitdaging voor Marías was de verwerking van werkelijk bestaande personen in zijn roman. Zo verklaart de Spanjaard: ‘Ieder fictief personage heeft iets realistisch en daarmee vinden we elke keer wel iets van onszelf terug in hen.’

Zo begint het slechte verschijnt vandaag bij uitgeverij Meulenhoff.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 'Zo begint het slechte': een afdaling naar de menselijke psyche

 

Gerelateerd

Over

Javier Marías

Javier Marías

Javier Marías (1951) is een Spaans auteur, vertaler en uitgever. Hij...

Gesponsorde boeken