Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Zo zondag #20: Carlo Groot

door Hebban Crew 3 reacties
In 'Zo Zondag' vertellen auteurs, uitgevers, redacteuren en andere boekenvakkers met een verhaal hun verhaal. Vandaag aandacht voor Carlo Groot, die onlangs debuteerde met zijn autobiografische roman 'Izar'. Een ivf-verhaal van een man die zichzelf nooit als vader zag.

Gastcolumn door Carlo Groot


Hoe lang duurt het schrijven van een boek?

Hoe lang duurt het schrijven van een boek? Deze vraag is mij de afgelopen tijd, rond het uitkomen van mijn eerste boek Izar, vaak gesteld. Een vraag die lijkt op de vraag: wat kost het bouwen van een huis? Of: doet schelden zeer?

Ik ken schrijvers die er in enkele maanden een boek uit persen. Tijd vrijmaken, veel koffiedrinken, nachten doorhalen. Bij mij ging dat anders: ik heb bijna acht jaar gedaan over mijn debuut. Wat een vertekend beeld geeft, want binnen die acht jaar heb ik hele perioden, soms meer dan een jaar, geen letter ingetikt. Je zou dus kunnen spreken over brutotijd en nettotijd.

In de acht brutojaren van mijn schrijfproces werkte ik voornamelijk af en toe in het weekend aan mijn boek. Een paar keer sloot ik me een week op in een vakantiehuisje om een flinke stap verder te komen. Verder was ik vooral bezig met werken, piekeren, concerten, scheiden, muziek maken, op vakantie gaan, liefhebben, verbouwen, ruziën, lezen, motorrijden, drinken, (te weinig) sporten, eten, slapen en een aantal dingen die je hier niet wilt lezen. Of wel graag wilt lezen, maar die ik niet wil vertellen.

En als ik dan tijd had, had ik ook nog eens vaak geen zin. Geen zin om in mijn verleden te duiken, waar mijn boek over gaat (eigenlijk gaat het over De Kinderwensch, de maakbaarheid van onze samenleving en zo nog wat thema’s, maar daar gaat het nu niet om). Geen zin om te puzzelen aan hoofdstukken die niet lekker liepen. Of gewoon geen zin om met lettertjes bezig te zijn. Ik hou van schrijven, maar ik kan er op slechte momenten een hardgrondige hekel aan hebben.

Dan blijft er dus weinig tijd over. Hoeveel tijd heb ik dan netto besteed aan mijn boek? Dat is een ingewikkelde rekensom. Ik heb eens geprobeerd het uit te rekenen. Ik kwam op 82 dagen, 7 uur en 23 minuten. Maar ik kan er een paar weken naast zitten. Ik had in een ideale wereld zonder afleiding en de noodzaak van liquide middelen in die acht jaar dus 32 boeken kunnen schrijven. En toch had ik die acht jaar echt nodig voor mijn boek. Omdat het een heel persoonlijk verhaal is, moest ik het af en toe wegleggen en mijn zinnen verzetten. Ik had tijd nodig om er met afstand naar te kunnen kijken, om zo soms pas na jaren pathetische passages of tenenkrommende grappen alsnog met het schaamrood op de kaken te verwijderen.

En ik ben ook gewoon een perfectionist, die zonder tijdsdruk de onbedwingbare behoefte voelt om tot in lengte der dagen te peuteren en slijpen aan woordjes en zinnetjes. Het is nog een wonder dat er nu een boek ligt.

Maar het belangrijkste is misschien wel dat, voor mij in elk geval, geldt dat het meeste werk verzet wordt als ik niet aan het schrijven ben. Ik sta in de rij bij de Albert Heijn naar een lekkend pak vla te kijken en zie een andere manier om een alinea op te bouwen. Ik fiets dronken naar huis en herinner me ineens bepaalde details van een anekdote. Ik ben op een verjaardag en bedenk tijdens een oeverloze monoloog van iemand met een slechte adem dat twee hoofdstukken misschien beter omgewisseld kunnen worden. Mijn boek had niet eerder af kunnen zijn. Ik geloof dat Izar een beter boek is geworden juist door alle tijd tussen het schrijven. Dus als mensen me nu vragen: hoe lang duurt het schrijven van een boek? Dan antwoord ik: acht jaar. Maar ik kan er een paar weken naast zitten.


Carlo Groot (1972) is freelance copywriter voor verschillende reclame bureaus en bedrijven. Izar is zijn debuutroman.

Eerdere afleveringen

Eva Kelder | Marijn Sikken | Steven de Jong | Auke Hulst | Henk van Straten Frieda Mulisch | Robbert Welagen Jeroen Windmeijer | Roderick Leeuwenhart Tomer Pawlicki| Milou Klein LankhorstOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zo zondag #20: Carlo Groot

 

Gerelateerd

Over

Carlo Groot

Carlo Groot

Heart & soul, rock & roll copywriter. Auteur van IZAR - het aangrijpende ivf-ver...

Gesponsorde boeken