Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Zo Zondag #23: Martyn van Beek

In 'Zo Zondag' vertellen auteurs, uitgevers, redacteuren en andere boekenvakkers met een verhaal hun verhaal. Vandaag aandacht voor Martyn van Beek, die de Storytel Original 'Tweede kans' schreef dat werd genomineerd in de verkiezing van de Beste Luisterboeken van het Jaar.

Gastcolumn door Martyn van Beek 


Tot mijn grote vreugde hoorde ik dat Hanna Verboom genomineerd is voor de Hebban Award voor het Beste Luisterboek 2017, voor het voorlezen van Tweede kans. En ook trots, want dat werd door mij geschreven. Op het moment van schrijven is de uitslag nog niet bekend, maar ik kan u verzekeren dat het bijzonder eervol is om in een rijtje met auteurs als Herman Koch, Hugo Borst en Deon Meyer te staan.

De afgelopen dagen heb ik regelmatig de vraag vanuit de media gekregen wie nu die onbekende auteur van Tweede kans is, tussen alle grote namen en waarom juist dit verhaal is genomineerd? Wel, ik had een klein voordeel toen ik het verhaal Tweede kans aan het schrijven was. Ik wist namelijk dat het als ‘audio only’ uitgegeven zou gaan worden en dat Hanna Verboom het zou inspreken. En specifiek voor audio schrijven is heel iets anders dan een roman schrijven, die in gedrukte vorm verschijnt.

Tweede kans is exclusief verschenen bij Storytel, als eerste oorspronkelijk Nederlandstalige ‘original’; tien afleveringen van een uur, over een aan lagerwal geraakte vrouw die een kans krijgt op een nieuw leven. Ze kan dit alleen niet klakkeloos accepteren en gaat de strijd aan met de onbekende man die dit voor elkaar heeft gekregen. Oorspronkelijk had ik dit verhaal geschreven als reguliere thriller, maar via mijn agent kreeg ik ineens de kans om het verhaal te presenteren als mogelijke ‘Original’ voor Storytel. En binnen drie dagen ontving ik al van de uitgever een dolenthousiaste mail dat de oerversie was goedgekeurd.  

Maar goed, het manuscript was geschreven als roman voor een gedrukte uitgave. Ineens kwam daar een dimensie bij: de stem van de voorlezer. En daar kon ik bij het herschrijven voor audio expliciet rekening mee houden.

Het is aan de voorlezer om een goede balans te vinden tussen het voorlezen en het geven van een eigen stemgeluid. In Tweede kans is Hanna Verboom erin geslaagd om ieder personage een eigen stem te geven, zonder de luisteraar het idee te geven dat hij of zij naar een hoorspel aan het luisteren is, of dat ze ‘stemmetjes’ doet. Daardoor heeft Hanna echt iets toegevoegd aan ‘mijn’ boek. Zij gaf Amerikaanse personages een licht accent, hoofdrolspeler Valerie heeft de neutrale stem van Hanna zelf, pooier Jerry is een echte Antiliaan en de mysterieuze moordenaar klinkt zoals een engerd hoort te klinken. Door dit voordeel konden we met veel dialogen werken, wat het verhaal veel vaart en spanning geeft.            

Ik nodig iedereen uit om het eindresultaat te beluisteren via Storytel.  

Veel mensen vragen nu of Tweede kans ook als boek uitgegeven gaat worden. Dat hoop ik wel. Momenteel werk ik hard aan een tweede seizoen van Tweede Kans en kan ik vol trots vertellen dat er binnenkort een Zweedse versie van het eerste seizoen gaat verschijnen.            

Overigens liggen er nog thrillers in een lade te wachten om uitgegeven te worden. Ik wacht op dat telefoontje van een uitgever is die staat te springen om een Nederlandse thrillerauteur met tientallen ideeën en een trouwe achterban (ik publiceerde eerder al drie thrillers), die met de jaren steeds omvangrijker wordt.  

Mocht het enige terechte gebeuren, en Hanna Verboom ontvangt de Hebban Award voor het Beste Luisterboek 2017 voor mijn Tweede kans, dan hoop ik voor mijn geschreven manuscripten ook op die tweede kans. Omdat ik vind dat haar overwinning ook een beetje op mij afstraalt…  

Op het moment dat u dit leest, weet u of dit gelukt is.

(De bekendmaking van de winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken is live te beluisteren het programma De Perstribune, rond half 2 op Radio 1.)

Martyn van Beek (1975) debuteerde in 2011 bij uitgeverij Het Boekenschap met de literaire thriller Het verraad van Bali. In eerste instantie ambieerde hij geen carrière als auteur, maar wilde hij iets nalaten om de bomaanslagen van 12 oktober 2002 te gedenken. Daarna volgden de thrillers De strijders van Ta'ab en De visser van Hoi An. Voor Storytel Nederland schreef hij de Storytel Original Tweede kans, voorgelezen door Hanna Verboom.


Eerdere afleveringen

Eva Kelder | Marijn Sikken | Steven de Jong | Auke Hulst | Henk van Straten Frieda Mulisch | Robbert Welagen Jeroen Windmeijer | Roderick Leeuwenhart Tomer PawlickiMilou Klein Lankhorst | Carlo Groot | Murat Isik | Renee KelderOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zo Zondag #23: Martyn van Beek

 

Gerelateerd

Over

Martyn van Beek

Martyn van Beek

Martyn van Beek (1975) is geboren en getogen in het Brabantse Waalwijk. Hij...

Gesponsorde boeken