Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Zoektocht naar het paradijs - oog voor detail

Zoektocht naar het paradijs wordt op de fraaie cover aangeprezen door de kortgeleden en veel te vroeg overleden Wim Brands met de woorden: 'Prachtig en indrukwekkend boek van een bijzondere tocht'. Een fraaie aanbeveling. De Hebban Leesclub besprak dit boek van auteur en fotograaf Arita Baaijens. Leesclubcoördinator Jan Koster maakte de eindbalans op.

Baaijens reist de hele wereld af om expedities in de meest onherbergzame en onbekende gebieden uit te voeren. Ze heeft ruim 25 woestijnexpedities op haar naam staan en schreef boeken over al haar avonturen. In Zoektocht naar het paradijs beschrijft Baaijens de expedities in Centraal-Azië, waar ze net van terug is. Als eerste in de moderne geschiedenis omcirkelde ze het Altajgebergte, te paard. In het boek kom je erachter waarom het woord 'paradijs' in de titel thuishoort. 

Leesclubvragen en discussie
 
De overheersende thematiek: Het beleven van de natuur in een gebied dat nauwelijks is bereisd en vooral bekend is door mythevorming. Zoektocht naar het paradijs, de titel zegt het al. Maar wat is dat en wat nog meer? Het paradijs is Shambhala, een plaats die ooit is beschreven maar nooit is gevonden. Verder is het een zoektocht naar zingeving, een gemis, zoeken naar iets wat de mens ooit bezat maar is kwijtgeraakt. Ofwel: een zoektocht naar een aards paradijs en naar innerlijke rust en vrede. 

Over de stijl is er min of meer consensus. Helder, met veel oog voor detail, heel veel liefde voor de natuur. Een aantal deelnemers roemt haar beeldende en bloemrijke taal. De opbouw van het boek is lineair. Het is een chronologisch reisverslag dat vaak begint met een aantal karakteristieken zoals het weer, de omgeving en een kleur die een gebeurtenis of een emotie symboliseert. De auteur wist de lezers wel te raken. Nuchterheid, doorzettingsvermogen, kracht zijn enkele typeringen. Arita Baaijens wilde deze zoektocht niet opgeven, ondanks tegenslagen zoals tegenvallend weer, passieve begeleiders en manke paarden. Haar paradijs moest en zou ze vinden.

Het gemiddeld eindoordeel van de Hebban Leesclub rond Zoektocht naar het paradijs is 4,5 sterren. Wil je de volledige leesclub en het complete eindverslag nalezen, dan kun je terecht op de leesclubpage van het boek.



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
411 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Zoektocht naar het paradijs - oog voor detail

 

Gerelateerd

Over

Arita Baaijens

Arita Baaijens

Arita Baaijens is auteur en fotograaf. Ze reist de hele wereld af om expedities ...

Overig

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 30 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

Zoektocht naar het paradijs

30 volgers

Welkom bij deze Hebban Leesclub met het boek Zoektocht naar het paradijs van Arita Baaijens (Atlas Contact). We zijn op Facebook en Twitter te vinden op @hebbanleesclub, onze hashtag is...

Gesponsorde boeken