Hebban vandaag

Listmania /

Zomerlezen | Lees de wereld rond: De andere kant van de wereld

door Hebban Crew 21 reacties
Vakantie is een cadeautje aan jezelf. Je kiest de bestemming en bezienswaardigheden die je wilt beleven en laat ruimte om jezelf met nieuwe ontdekkingen te verrassen. Het is een plek waar je tot rust kunt komen, inspiratie op kunt doen en fijne herinneringen maakt. Deze zomer is reizen minder makkelijk dan anders. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor: onze Zomerlezen Challenge!

Naar de Zomerlezen Challenge reisgids

Australië

Australië, waar kerst midden in de zomer valt. Een land dat tot de verbeelding spreekt en waar we graag naar toe zouden reizen. Met deze boeken kan het! In Underdog van Elfie Tromp probeert Adelien de hondenfokkerij van haar moeder te redden, en reist af naar Australië. Ze sleept haar excentrieke broer Rein tegen wil en dank mee, en weet zo onverwachts ook hun band te redden. Ook kun je meereizen met de negen gasten die een wellnessresort bezoeken in Negen volmaakte vreemden van Liane Moriarty. Ze komen allemaal met een reden en het worden tien zware, maar bijzondere dagen.

Voor een echte Australië-ervaring kun je het beste op stap met de locals. Voor een gezonde dosis spanning pak je De droogte van Jane Harper op. Al twee jaar staat het stadje Kiewarra onder druk door de aanhoudende droogte. Als een gezin dood wordt gevonden, moet oud zeer worden opgerakeld. Of duik in het leven van hoofdpersonage Eli in Jongen verslindt heelal van debuutauteur Trent Dalton. Opgroeiend tussen de junkies en criminelen blijft hij vrolijk in het leven staan, en moet uiteindelijk aankloppen bij zijn onbekende vader.

Meer boeken die zich in Australië afspelen:

De bruggenbouwer – Markus Zusak | Ver van huis – Peter CareyResurrection Bay – Emma Viskic | Het Rosie Project – Graeme Simsion | In de donkere nacht – Sarah Bailey | Leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green | Eiland in de wolken – Tamara McKinley | De herdershut – Tim Winton | Australië op blote voeten – Marlow Morgan | De fatale kust – Robert Hughes | Een fractie van het geheel – Steve Toltz | Gratie – Aravind Adiga
 

 

Nieuw-Zeeland

Droom je op vakantie weleens dat je alles achterlaat en op die plek wilt blijven? Miriam Lancewood vertrok met haar man naar Nieuw-Zeeland om daar een nomadisch bestaan te leiden in de wildernis. In Mijn leven in de wildernis vertelt ze dat ze nooit meer anders wil. Inmiddels leeft het echtpaar al tien jaar op deze manier en zal Lancewood een nieuw boek uitbrengen in december 2020. Ook op reis is Ellinor, die in De geheimen van het winterhuis van Sarah Lark dat zij en haar moeder niet verwant zijn aan hun familie. In Nieuw-Zeeland ontdekt ze een tragisch geheim. 

Ga jij op reis om meer te leren over een cultuur? Dan is Kerewin van Keri Hulme het boek voor jou. De gespleten cultuur van Nieuw-Zeeland komt naar voren in een verhaal over een vrouw in zelfgekozen isolement, dat doorbroken wordt door een zwijgend jongetje en zijn Maori-pleegvader. En tot slot reis je voor de geschiedenis van het land mee met Eleanor Catton in Al wat schittert. Een man arriveert in een goudzoekersdorpje in 1866, waar hij betrokken raakt bij een mysterieuze vergadering van twaalf mannen.

Meer boeken die zich in Nieuw-Zeeland afspelen:

Niemand is ooit verloren – Catherine Lacey

 

India

Je reis naar India begin je met een daadwerkelijke fietstocht naar het land; dat van PK in Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde van Per J. Andersson. De roman is gebaseerd op het ware verhaal van de Indiase straattekenaar, die achter zijn Zweedse liefde aan ging en nog altijd gelukkig met haar getrouwd is. Onderweg ontmoet hij uiteraard allerlei mensen, net zoals de meereizende lezer. Ook op reis is Saroo Brierley in Lion. Hij is pas 5 als hij per ongeluk in een trein stapt en verdwaald raakt. Jaren later vindt hij via Google Maps het station terug, en zijn echte familie. Ook waargebeurd!

Ook een prijswinnaar is een goede reisgids; De erfenis van het verlies van Kiran Desai won de Man Booker Prize. Het boek volgt twee verhaallijnen, die van een man en zijn kleindochter in de Himalaya te midden van Nepalese opstandelingen, en die van Biju, die in New York uit handen van de immigratiedienst probeert te blijven. Als laatste tippen we Het leven van Pi van Yann Martel als een must-read. Als de familie India moet verlaten, brengen ze hun dierentuin aan boord en proberen op zee te overleven.

Meer boeken die zich in India afspelen:

Siddhartha – Hermann Hesse | Middernachtskinderen – Salman Rushdie | Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert | Het ministerie van opperst geluk – Arundhati Roy | Een geschikte jongen – Vikram Seth | Shantaram - Gregory David Roberts | Djinn patrouille op de Paarse Lijn - Deepa Annapara | Het verre veld - Madhuri Vijay

 

Japan

Ook naar Japan kun je goed op reis in boeken. Zoals met Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse. Het boek is een ode aan haar Japanverzameling, vondsten, feitjes en taal die ze tijdens haar reizen en verblijven in het land verzamelde. Of reis met Renke mee in Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, op zoek naar haar opa. Hij vertrok vóór haar naar Japan en stuurt haar dagboekfragmenten op die vertellen over zijn leven in Japan. 

Voor nog meer Japans reizen duik je in de roadtrip van een man en zijn kat. In Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa weet kat Nana niet waarom hij en zijn baas onderweg zijn, maar onderweg ontmoeten ze allerlei bonte figuren en leren ze over het leven en vriendschap, terwijl ze Japan doorkruisen. Tot slot tippen we Buurtsupermens van Sayaka Murata. Keiko is geheel tevreden met haar onambitieuze leven, maar haar omgeving blijft haar maar pushen er meer mee te doen. Een hartverwarmend verhaal over hoe 'normaal' normaal eigenlijk is. 

Meer boeken die zich in Japan afspelen:

Norwegian Wood – Haruki Murakami | De poort – Soseki Natsume | De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet – David Mitchell | Dagboek van een geisha – Arthur Golden | Shogun – James Clavell | Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura | Tokio – Mo Hayder | Japan – Cees Nooteboom | Blue Light Yokohama – Nicolás Obregón | Japan Airlines nr. 123 – Hideo Yokoyama | Het verhaal van Genji – Murasaki Shikibu

 

Plan jouw reis in onze Zomerlezen Challenge

De zomervakantie is inmiddels in volle gang en omdat we dit jaar gedwongen worden ons vertier dichtbij huis te vinden, heeft Hebban in samenwerking met de CPNB een Zomerlezen Challenge bedacht. Eerder kon je je al laten inspireren door onze uitgebreide reisgids, vanaf vandaag kun je ook jouw leesreis plannen. Lees jij met ons mee de wereld rond?

Bekijk hier jouw Zomerlezen Challenge


Deel jouw leesbestemming(en) op Facebook of Twitter en maak kans op een reiskoffer gevuld met boeken!

 

Tip een boek!

Ken jij een goed boek dat zich afspeelt op een van deze plaatsen of heb je een passende titel gevonden die niet in ons overzichtje staat? Die kun je natuurlijk óók lezen voor deze Zomerlezen Challenge. Noem plaats, titel en auteur onder dit artikel. Heb je het boek al gelezen en wil je anderen inspireren? Vertel dan waarom je het boek goed vond. Wil je meepraten op social media, gebruik dan #zomerlezenchallenge en #zomerlezen. Tag @zomerlezen en @hebbannl, wie weet wordt jouw reis wel gedeeld!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zomerlezen | Lees de wereld rond: De andere kant van de wereld

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken