Hebban vandaag

Listmania /

Zomertips van bekende boekhandelaren

Keuzes, keuzes: welke boeken neem je mee op reis en welke laat je thuis? Om je een handje te helpen vroeg Hebban een aantal bekende boekhandelaren naar hun ultieme boekentip voor deze zomer. Deze boeken mag je echt niet missen! In deze aflevering de zomertips van ex-DWDD-boekenpanellid Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel, Hebbancolumnist Eric Herni van The Read Shop in Almere-Haven en Fantasy en SF-expert Tiemen Zwaan van The American Book Center in Amsterdam.


De tips van Monique Burger...

De bende van Lijp Kot – Wim Bos

Amsterdam, 18e eeuw. De 11-jarige weesjongen Pontus heeft een baantje als visdrager op de markt, waar hij heel trots op is. Op een dag moet hij een bestelling bezorgen in de Duvelshoek, een ongure volksbuurt net buiten de stadsomwalling, waar hij een man uit een café gegooid ziet worden. Dat had hij beter niet kunnen zien.

De bende van Lijp Kot is een aanrader voor alle kinderen van 10 tot 13 jaar die zich graag verliezen in spannende avonturenboeken waar ze ook nog iets van kunnen leren. De levendige beschrijvingen zijn fantastisch, je waant je echt in de stad van drie eeuwen geleden, er zit veel vaart in het verhaal en het is superspannend!"
 

Alleen met de goden – Alex Boogers

"De hoofdpersoon – een Rotterdamse jongen uit een kansarm gezin - uit deze achtste roman van Alex Boogers heet Aaron Bachman. Alleen met de goden is zó indringend geschreven, dat ik terwijl ik las, haast zélf Aaron Bachman werd. De kolkende intensiteit van zijn vechtlust, de zoektocht naar zijn vader, de liefde voor zijn moeder ondanks alles, liet me het hele boek lang op het puntje van mijn stoel zitten. Sommige scènes hebben me tot tranen toe geroerd. En dwars door de misère spat de humor naar buiten. Er staan werkelijk schitterende zinnen in, Boogers’ taal is fel en prachtig. Dit is beslist zijn grote doorbraakroman!

Monique Burger is eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en was panellid van de DWDD-boekenrubriek. Ze werd in 2010 uitverkozen tot Beste Boekverkoper van Nederland. 

 

De tips van Eric Herni...

De Boeken van de zieners en De boeken van de nar van Robin Hobb

Vertelde je – pakweg – tien jaar geleden dat je fantasy leest, dan begon iedereen over Harry Potter. De laatste paar jaar is het beeld dat de meeste mensen bij fantasy hebben verschoven naar The Game of Thrones. Wat mij betreft een stuk realistischer. De boeken van George R.R. Martin zijn dan ook geweldig en lenen zich bij uitstek om als televisieserie (of film) te worden bewerkt. Voor mij staat er echter één serie bovenaan de lijst van beste fantasy ooit geschreven. Dan heb ik het niet over Lord Of The Rings van Tolkien, aangezien ik die – vloekend in de kerk – helemaal niet zo geweldig vond. In tegenstelling overigens tot het boek van De Hobbit, wat mijns inziens door iedereen moet worden gelezen.

Nee, het beste op fantasygebied zijn wat mij betreft de twee trilogieën van Robin Hobb over Fritz en De Nar. De eerste drie boeken verschenen als De Boeken van de Zieners en het driedelige vervolg als De Boeken van de Nar. Werkelijk adembenemende verhalen welke mij jaren geleden definitief wisten te overtuigen dat fantasy meer was dan alleen sprookjes voor kinderen over elfen en draken. Inmiddels heeft Robin Hobb eindelijk weer een start gemaakt met een nieuwe trilogie in de wereld van de Zes Hertogdommen: De boeken van Fitz en De Nar. Het eerste deel ligt inmiddels in de winkels: De moordenaar van de Nar. Verplichte kost voor de liefhebbers van fantasy. Moet je nog kennismaken met Hobb: begin dat eerst aan de Boeken van de Zieners. Je weet niet wat je te wachten staat…


Eric Herni was ooit de man achter de eerste thrillersite van Nederland: Spanning & Thrillers. Hij schreef recensies voor Crimezone, richtte boekensite Ezzulia op en runde vele jaren alle boekwinkels op Schiphol. Inmiddels is hij zelfstandig ondernemer van de oudste boekwinkel in Almere en schrijft hij columns over zijn avonturen als boekhandelaar voor Hebban.

De tip van Tiemen Zwaan...

Uprooted van Naomi Novik

Een bijzonder meeslepend verhaal geïnspireerd door Poolse sprookjes en sagen. Het is een sprookje, maar kinderachtig is het zeker niet. De monsters in dit verhaal laten creaturen zoals Pinhead en Alien doen lijken op de knuffelbeertjes en dat sommige hoofdstukken spannend zijn is een lichte understatement. Een verhaal in de traditie van de gebroeders Grimm en hoewel het klein begint ontvouwd het zich keer op keer uit tot een groter geheel. Een aanrader voor de zomer of welk seizoen dan ook. 

Uprooted verschijnt in november in Nederlandse vertaling onder de titel Ontworteld.

Tiemen Zwaan is sinds 2008 inkoper voor Fantasy en Science Fiction bij The American Book Center in Amsterdam.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Zomertips van bekende boekhandelaren

Gesponsorde boeken