Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Zonder complotten en zonder Washington D.C.

Dat de lezer David Baldacci ook weet te waarderen, als hij eens niet over samenzweringen en Washington D.C. schrijft, bleek afgelopen week. Zijn thriller De geheugenman, die ons laat kennismaken met een nieuwe hoofdpersoon, stapte met zevenmijlslaarzen de Bestseller60 binnen.

Tot twee keer toe veranderde het leven van Amos Decker voorgoed. De eerste keer was bij een footballwedstrijd, zijn allereerste als professional. Een harde klap tegen zijn hoofd maakte een einde aan zijn carrière voordat deze goed en wel begonnen was. Maar het ongeluk had ook een bizarre complicatie: vanaf dat moment kon Decker nooit meer iets vergeten.
De tweede keer was toen hij als politierechercheur thuiskwam van een surveillance en hij de lichamen van zijn vrouw, dochtertje en zwager vond. Vermoord. Wie de dader was, was net zo onduidelijk als het motief.

Niet in staat om ook maar een enkel detail van die gruwelijke nacht te vergeten, stortte Decker in. Hij nam ontslag, raakte zijn woning kwijt en eindigde als dakloze.

Maar dan, een jaar later, geeft een man zichzelf aan en legt een bekentenis af. Tegelijkertijd doet een schokkende gebeurtenis de stad op haar grondvesten schudden en wordt Decker gevraagd om de politie bij het onderzoek te assisteren. Vastbesloten om voor eens en altijd uit te zoeken wat er die nacht precies is gebeurd, zegt hij toe. Om de waarheid boven te halen, moet hij zijn bijzondere gave gebruiken. 
Ziehier de geboorte van een nieuwe held:  Amos Decker. Door omstandigheden gezegend met een zeldzame gave: hij kan niets meer vergeten. Dat ook deze held in de smaak valt blijkt uit het feit dat De geheugenman waarin hij voor het eerst opduikt, de afgelopen week op 7 binnen kwam in de Bestseller60. Maar ook in zijn thuisland leest men graag over Amos Decker. Met Memory Man scoorde Baldacci zijn zevenendertigste bestseller in de hitlijst van USA Today, sinds de publicatie van zijn debuut Absolute Power in 1996. Memory Man schoot meteen door naar de nummer 1-positie van USA Today.  

Baldacci vond het een uitdaging om weer een nieuwe serie te verzinnen, zegt hij in een interview. ''Het houdt mij ook fris en scherp. Ik laat Amos Decker samenwerken met de FBI en dat geeft mij talloos veel mogelijkheden. Ik vind het leuk om in zijn huid te kruipen.'' 

Dat zijn hoofdpersonage kampt met de aandoening dat hij nooit meer iets kan vergeten, levert Baldacci nieuwe perspectieven op, zegt hij. ''Decker heeft zo zijn eigen problemen. Hij heeft moeite om om te gaan met anderen. Aan de andere kant is hij door zijn 'gave' juist een enorm goede rechercheur. Wat hij in het boek ook zegt: ''De slechteriken letten op de grote lijnen, maar het zijn juist de details waar ze over struikelen.''

David Baldacci werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Hij studeerde politieke wetenschappen en rechten, en was negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Absolute Power  oftewel  Het recht van de macht. Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.


Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zonder complotten en zonder Washington D.C.

 

Gerelateerd

Over

David Baldacci

David Baldacci

David Baldacci (1960) studeerde politicologie aan de Virginia Commonwealth Unive...

Gesponsorde boeken