Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Zweedse Academie veroordeelt fatwa na 27 jaar

De Zweedse Academie, het orgaan dat de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur kiest, heeft de fatwa die tegen schrijver Salman Rushdie is afgekondigd, bestempeld als 'een ernstige schending van internationaal recht'. De Academie heeft haar tijd genomen om tot dit standpunt te komen: de vogelvrijverklaring van Rushdie dateert van 27 jaar geleden.

Twee leden verlieten in 1989 de Academie, nadat deze weigerde de door de Iraanse geestelijk Khomeini afgekondigde fatwa te veroordelen. Salman Rushdie werd vogelvrij verklaard omdat hij de islam bespot zou hebben in zijn boek The Satanic Verses (De Duivelsverzen). De Academie hield destijds vast aan haar code om geen politieke uitspraken te doen dan wel politieke betrokkenheid te tonen. Het enige wat de instelling deed was een verklaring uitbrengen waarin de vrijheid van meningsuiting werd benadrukt. De naam van Rushdie werd niet genoemd. 

Vorige week plaatste de Zweedse Academie een verklaring op haar website, waarin voor het eerst afkeuring werd uitgesproken over de fatwa en de beloning die op het hoofd van Rushdie staat. De instelling gaf niet aan waarom ze haar standpunt heeft aangepast, maar citeerde Iraanse nieuwsagentschappen die recent berichtten dat de geldsom voor degene die Rushdie zou weten te doden is verhoogd naar 600.000 Amerikaanse dollar (ruim 530.000 euro). Salman Rushdie reageerde via Twitter op het besluit van de Academie: 'Ik dank de Zweedse Academy. Ik ben buitengewoon dankbaar voor deze verklaring.'

Op de vraag wat de Academie bewoog tot deze uitspraak, verwees secretaris Tomas Riad naar het normaliseringsproces tussen Iran en het Westen en het feit dat de premie op het hoofd van Rushdie recent was verhoogd. 'Het onderwerp kwam naar voren tijdens een vergadering en we besloten een standpunt naar buiten te brengen', aldus Riad. 'Het was geen controversieel besluit.'

De fatwa dwong Rushdie jarenlang onder te duiken. India, Pakistan, Iran en nog enkele andere landen deden De Duivelverzen in de ban. Misdaadschrijfster Kerstin Ekman, een van de leden die in 1989 de Academie verlieten, verwelkomde de actie van de Academie. 'Het heeft een paar jaar geduurd, maar het is er toch van gekomen. Dit is heel goed', aldus Ekman voor de Zweedse radio.

(Bron: The Guardian)


Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zweedse Academie veroordeelt fatwa na 27 jaar

 

Gerelateerd

Over

Salman Rushdie

Salman Rushdie

Salman Rushdie is een essayist en schrijver. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door d...

Gesponsorde boeken