Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Zweepslagen in plaats van doodstraf voor dichter

door Hebban Crew 2 reacties
Da's toch weer een 'meevallertje'. Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft de doodstraf voor een Palestijnse dichter omgezet in acht jaar achter de tralies en 800 zweepslagen. Bovendien moet de poëet openlijk berouw tonen.

Het besluit van de rechtbank komt nadat de advocaat van dichter Ashraf Fayadh de magistraten ervan had overtuigd dat zijn cliënt een eerlijke rechtsgang was onthouden. Advocaat Abdulrahman al-Lahem zei dat de rechters de doodstraf hadden gewijzigd in een celstraf, maar dat ze bewezen achtten dat de dichter schuldig was aan afvalligheid. Fayadh zou in zijn werk afstand hebben genomen van de islam.  

Volgens Fayadhs advocaat moet zijn cliënt nu acht jaar de cel in, krijgt hij - verdeeld over zestien keer - 800 zweepslagen en moet hij in de staatsmedia zich distantiëren van zijn dichtkunst.  De advocaat was blij dat de terdoodveroordeling was omgezet in een gevangenisstraf, maar hield staande dat Fayadh onschuldig was. 

In de afgelopen maanden hebben collega-auteurs, artiesten en acteurs, onder wie Helen Mirren, gepleit voor Fayadhs vrijlating. In december gingen nog honderden dichters en schrijvers in Antwerpen de straat op uit protest tegen de veroordeling van de Palestijnse dichter. Fayadh werd op 6 augustus 2013 gearresteerd na een klacht van een Saudische burger dat hij atheïsme zou promoten en godslasterlijke ideeën zou verspreiden onder jongeren. Hij werd een dag later vrijgelaten, maar op 1 januari 2014 werd hij weer opgepakt en aangeklaagd voor afvalligheid. Daarnaast werd hij aangeklaagd omdat hij foto’s van vrouwen op zijn telefoon had.

Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zweepslagen in plaats van doodstraf voor dichter

 

Gesponsorde boeken