Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

An Rutgers van der Loeff - Basenau

Artikelen 1 Spots 3 beschrijving bewerken

An Rutgers van der Loeff-Basenau (1910 - 1990) was een Nederlandse schrijfsterr. Ze publiceerde ook onder het pseudoniem Rutger Bas.

Anneke Basenau groeide op in Amsterdam en in het Gooi, als oudste dochter van de bacterioloog Jacob Basenau en de schrijfster-vertaalster Nora Goemans. Haar ouders hadden een turbulent huwelijk. In 1934 trouwde ze met haar jeugdvriend en studiegenoot Michaël Rutgers van der Loeff. Uit dit huwelijk werden twee dochters en twee zonen geboren.

In 1941 debuteerde Rutgers van der Loeff tezamen met haar moeder met het boek Het oude huis en wij, een biografie van haar moeder. Haar doorbraak kwam met De kinderkaravaan uit 1949. Een groot succes werd ook Lawines razen (1954), waarvan door de NCRV een meerdelig hoorspel werd uitgezonden. Ze geniet vooral bekendheid als schrijfster van kinder- en jeugdboeken, maar ze heeft ook acht romans voor volwassenen geschreven. Ze schuwde in haar (kinder)boeken beladen onderwerpen niet en streefde er bewust naar haar lezers aan het denken te zetten. Dikwijls trachtte ze verschillen tussen mensen en culturen te overbruggen door misverstanden weg te nemen en begrip te kweken voor anderen.

Haar werk is vele malen bekroond, onder meer met de Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur, de Oostenrijkse Staatsprijs en de Duitse Jeugdboekenprijs. In 1976 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Nieuwste boek

Je bent te goed, Giacomo / terugkeer - An Rutgers van der Loeff - Basenau Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Meer over An Rutgers van der Loeff - Basenau

  Meer artikelen

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / De Club van Tien voor even De Club van Toen
23 februari 2017 25 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken