Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Donna Leon

Artikelen 5 Spots 2 beschrijving bewerken

De Ierse overgrootouders van de Amerikaanse auteur Donna Leon (Montclair, New Jersey, 1942) emigreerden van Europa naar de Verenigde Staten. Na haar studie Engelse literatuur vertrok ze met een Italiaanse vriendin naar Rome. Ze werd daar door de familie gastvrij onthaald en sprak na enkele weken vloeiend Italiaans. Het inspireerde Leon om veel te gaan reizen en ze belandde onder meer in China, Saoedi-Arabië en Iran. Met haar duizenden brieven vanuit de hele wereld begon haar schrijverscarrière.
In 1992 introduceerde ze met haar thrillerdebuut Death at La Fenice  (Dood van een maestro) de Italiaanse 'commissario' Guido Brunetti, die tientallen boeken later in 2015 nog steeds haar absolute succesfactor is. Met haar sociaal bewuste, sfeervolle misdaadromans over deze Venetiaanse Brunetti heeft Leon al miljoenen lezers voor zich gewonnen. Ze woonde zelf meer dan vijfentwintig jaar in Venetië, de stad waar ze in haar jeugd haar hart al aan verloor en die ook steevast het decor vormt van de Brunetti-serie. 

Het drieëntwintigste naar het Nederlands vertaalde deel is Tussen de regels  (By its cover, 2014). Leon schreef de gehele serie in het Engels, die inmiddels in vele talen verscheen, behalve in het Italiaans – op haar eigen verzoek. Een deel van de serie werd voor de Duitse televisie bewerkt.

Nieuwste boek

Meer over Donna Leon

Van Overzee: Vargas, Nesbo en Parsons
10 juli 2014 3 reacties
  Meer artikelen

Door lezers

De Luisterboekhoek / Het werk van de naluisteraar
20 juli 2022 64 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken