Advertentie

Gertie Evenhuis

beschrijving bewerken

Gertie Evenhuis (1927–2005) was een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken. Ze ging naar de HBS en de kweekschool en haalde de akte MO-Nederlands.

Pas in 1958 schreef ze haar eerste jeugdboek, Avontuur aan de grens. Het dagboek dat Evenhuis in de oorlog had bijgehouden vormde de basis van Wij waren er ook bij. Voor dit boek kreeg ze in 1964 de Nienke van Hichtumprijs. Het was de eerste keer dat die prijs werd uitgereikt. In 1974 kreeg ze een Zilveren Griffel voor Stefan en Stefan, een boek dat handelt in Roemenië en gaat over de angst voor een nieuwe oorlog.

Van Evenhuis wordt vaak gezegd dat ze vooral schrijft over "jongeren die lijden onder de druk van volwassenen". Dit zou van toepassing kunnen zijn op een van haar laatste boeken: "Verstekeling in de Sinaï". Een Nederlandse jongen sluit vriendschap met een Palestijnse jongen en een Israëlisch meisje. Gertie Evenhuis heeft ook het script van de televisieserie Boerin in Frankrijk (regie: Bob Löwenstein met Lia Dorana) geschreven.

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken