Gerben Graddesz Hellinga (Gerben Hellinga Jr.)

Spots 1 beschrijving bewerken

Gerben Hellinga Jr. (Zaltbommel 1938, echte naam Gerben Graddesz Hellinga) is een Nederlands schrijver en de neef van de schrijver en toneelcriticus Gerben Hellinga.

Hoewel Hellinga geboren werd in Zaltbommel, groeide hij voornamelijk op in Amsterdam, waarnaartoe zijn familie na de Tweede Weredloorlog verhuisde. Zijn familie zou men met alle recht een schrijversgeslacht kunnen noemen: zijn grootouders, zijn vader en zijn twee ooms zijn allemaal schrijver geweest.

Toch begon Hellinga pas later aan zijn literaire carrière. Eerst studeerde hij medicijnen in Amsterdam en Rotterdam. In 1975 studeerde hij af en werd hij psychiater. In 1978 promoveerde hij op een studie van de Oostenrijkse psycholoog en psychiater Alfred Adler.

Zijn eerste experimenten op literair gebied waren rampzalig, maar hij gaf niet op. In 1985 won hij de King Kong Award (de voorloper van de Paul Harland Prijs). In 1986 werd zijn eerste roman gepubliceerd, Coriolis, de stormplaneet (SF YA-thriller). Dit boek ontving een 'Vlag en Wimpel' tijdens de Griffel-uitreikingen. Later heeft hij nog zeven sciencefictionromans voor jongeren en volwassenen geschreven.

In 1998 werd hij voltijdschrijver. Ondertussen ging hij over van sciencefiction naar historische romans. Hij heeft een reeks jeugdboeken geschreven over de Amerikaanse geschiedenis. Ook schreef hij vakliteratuur en kwam in 1999 het boek Lastige lieden: een inleiding over persoonlijkheidsstoornissen uit.

Sinds 2006 publiceerde Hellinga een aantal boeken over de geschiedenis van Nederland in de 17de eeuw (ZeeheldenPioniers en Meesters van de Gouden Eeuw) en een succesvolle publieksversie van de Nederlandse historische canon (Geschiedenis van Nederland). In 2009 verscheen Leiders van de Gouden Eeuw en in 2010 een boek over de wereld van Karel V.

Nieuwste boek

Sabotage - Gerben Graddesz Hellinga (Gerben Hellinga Jr.) Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / Fantastisch Kort I
15 februari 2018 34 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken