Lisa Tetzner

Artikelen 1 beschrijving bewerken

Lisa Tetzner werd op 10 november 1894 geboren in het Duitse plaatsje Zittau. Ze had een fijne jeugd tot ze op 11-jarige leeftijd een ontsteking aan haar knie kreeg. Hierdoor kon ze vaak niet meedoen met de andere kinderen en was ze veel bezig met haar eigen fantasie. Al op jonge leeftijd begon ze sprookjes te schrijven, die ze ook voorlas. 


Toen ze 19 was, ging ze naar de Sociale Vrouwenhogeschool in Berlijn, waar ze werd opgeleid voor sociaal werkster. Daar ontmoette ze de Deense uitgever Eugen Diederichs. Hij bracht haar op het idee om al trekkend van dorp naar dorp sprookjes aan kinderen te vertellen. 
In 1921 werd ze weer ziek. Op haar wandeltochten had ze een ontsteking in haar heupgewricht opgelopen. Na drie jaar was dit weer genezen, maar ze bleef slecht ter been. 


Tijdens een van haar tochten had Lisa de journalist Kurt Kläber ontmoet, met wie ze in 1924 trouwde. Hij werd later bekend onder de naam Kurt Held als schrijver van onder andere De bende van Rode Zora. Beiden waren zeer sociaal bewust en lieten dat ook doorschemeren in hun werk. Hun boeken gingen vaak over arme, onderdrukte mensen, die vechten voor een beter, rechtvaardiger leven.


Na de machtsovername van Hitler in 1933 kregen zijn het zwaar te verduren in Duitsland, juist vanwege die sociale bewogenheid. Ze vluchtten al snel naar Carona in Zwitserland, waar ze de rest van hun leven bleven wonen.


Lisa Tetzner gaf van 1937 tot 1955 les aan de universiteit van Basel en tot haar dood in 1963 bleef ze actief met het schrijven van boeken en sprookjes, en met het houden van voordrachten en lezingen.

Nieuwste boek

Meer over Lisa Tetzner

  Meer artikelen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken