Advertentie

Marieke Lucas Rijneveld

Artikelen 3 Newsroom 10 Spots 14 Topics 1 beschrijving bewerken

Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. Haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, VPRO Gids en De Revisor.

Voor haar dichtbundel Fantoommerrie (2019) ontving Rijneveld de Ida Gerhardtprijs 2020. Nadat zij in juli 2019 al de ANV Debutantenprijs had ontvangen voor De avond is ongemak, won zij voor deze debuutroman als eerste Nederlandse auteur de prestigieuze International Booker Prize 2020. Ze deelde deze prijs met Michele Hutchison, die het boek voor haar vertaalde (The Discomfort of Evening).

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf.

Laatste bewerking door Anneke Gieling op 06/09/2020
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Literatuurcafé / Libris Literatuur Prijs 2021: De publiekslievelingen
28 april 2021 131 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics

Uit de comfortzone
door Juliette van Nes 26 reacties 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken