Marion Zimmer Bradley

Spots 7 Topics 1 beschrijving bewerken

Marion Zimmer Bradley (1930-1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels feministische fantasyromans zoals Nevelen van Avalon (The Mists of Avalon) en voorvechtster van gelijkheid in het schrijversvak.

Bradley was de redacteur van de langlopende reeks bloemlezingen 'Sword and Sorceress' waarin de voorkeur werd gegeven aan fantasyverhalen met originele en niet-traditionele heldinnen van jonge, startende schrijvers. Hoewel zij in het bijzonder jonge vrouwelijke auteurs aanmoedigde, nam ze ook bijdragen van mannen op in haar anthologieën.

Zij creëerde de planeet Darkover als de setting voor haar eigen serie. Ze schreef zelf een groot aantal Darkoververhalen en werkte later samen met andere, meestal onbekende auteurs in het produceren van bloemlezingen. De Darkoverromans kunnen als fantasy met een SF-ondertoon of andersom worden beschouwd, aangezien Darkover een verloren kolonie van de aarde was waar psionische krachten zich hoog hadden ontwikkeld.

Waarschijnlijk is haar beroemdste losse roman Mists of Avalon, de legende van Camelot vanuit het standpunt van Guinevere en Morgana. In 1984 kreeg ze de Locus Award voor dit verhaal, waaruit later een serie groeide.

In 2000 ontving zij de World Fantasy Award voor haar levenswerk.

Nieuwste boek

Het wapen van Avalon - Marion Zimmer Bradley Diana L. Paxson Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Meeleesboek: Arthur / Geïnspireerd door en inspirerend voor
14 juli 2019 103 reacties
Scifi & Fantasy Club / 7 x Lange series
07 januari 2019 40 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics

Marion Zimmer Bradley
door Yvette Stevens 1 reactie 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken