Roslund & Hellström

Artikelen 5 Newsroom 2 Spots 6 beschrijving bewerken

Börge Hellström (1957-2017) is een Zweedse ex-crimineel en oprichter van een non-profitorganisatie die ex-gevangenen helpt terug te keren in de samenleving. Hij werkte met criminele en misbruikte jongeren en verslaafden. Borge Hellström overleed op 17 februari 2017 na een twee jaar durende strijd tegen kanker. Hij werd 59 jaar.

De Zweedse ex-misdaadjournalist Anders Roslund (1961) maakte over deze organisatie de documentaire Lock ’em up. Daarbij leerde hij Hellström kennen, die een van de hoofdpersonen was.

Met hun thrillerdebuut Vaderwraak  (Odjuret, 2004) legden ze de basis voor een gezamenlijk schrijverschap. Nog voor verschijnen werd het boek aan meer dan tien landen verkocht, waaronder Duitsland, Frankrijk, Engeland, Japan en Nederland. Hun zesde thriller Två soldate  verscheen in 2012 en werd hier vertaald als Twee soldaten. Inmiddels hoort het duo tot de populairste Zweedse schrijvers, zowel in binnen- als buitenland. 
Hellström en Roslund staan garant voor spanning van de bovenste plank met een intellectuele schrijfstijl en baseren zich op actuele morele kwesties. Ze brengen met hun twee werelden het beste in elkaar naar boven en bereiden zich grondig voor op de gekozen thema's, die zoals altijd een gefundeerde, maatschappelijk geëngageerde basis dragen. Een terugkerend aspect is de vraag wie bij de gepleegde misdaden het echte slachtoffer is en wie de crimineel. Een vast personage, maar veelal aan de zijlijn, is inspecteur Ewert Grens.

Het duo ontving vele nominaties en prijzen, waaronder voor Vaderwraak  de Noorse Glass Key Award. Hun vijfde boek Drie seconden  (Tre Sekunder, 2009) werd uitgeroepen tot Best Swedish Crime Novel 2010, en werd tevens bekroond met de Platinapocket 2010, de Great Reader's Prize Award 2010 en de CWA International Dagger Award 2011. Ook hun andere thrillers werden overladen met nominaties en prijzen. 

In 2014 vormde Roslund een nieuwe schrijversduo met Stefan Thunberg, samen schreven zij de thriller Björndansen  (vertaald als Made in Sweden).

Door lezers

Thriller Café / Piet Hoffmann-trilogie - Roslund & Hellström
06 augustus 2019 40 reacties
Thriller Café / #4 Zuid-Amerika
19 maart 2017 2 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken