Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sjöwall & Wahlöö

Artikelen 4 Newsroom 1 Spots 2

Sjöwall en Wahlöö is de naam van het Zweedse schrijverspaar Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926 - 1975). Het auteursduo heeft met de misdaadromans rond Martin Beck uit Stockholm een groot internationaal lezerspubliek weten te veroveren. Als gedreven wereldverbeteraars wilden ze met hun tien misdaadromans destijds de actuele misstanden in de Zweedse samenleving aan de orde stellen. Hun boeken zijn echter ook in deze tijd nog verrassend actueel. Voordat ze zich fulltime op het schrijven richtten, waren Sjöwall en Wahlöö vertaler en journalist.

Het duo debuteerde in 1965 met De vrouw in het Götakanaal  (Roseanna). Vlak voor het ter perse gaan van het laatste boek dat ze samen hadden geschreven, De terroristen  (Terroristerna, 1975)overleed Wahlöö op negenenveertigjarige leeftijd.
De gehele serie met inspecteur en later commissaris Martin Beck is in meer dan vijfentwintig talen vertaald. Alle delen zijn een of meerdere malen tot een film of tv-serie bewerkt. In de jaren zeventig maakte de VARA zelfs een hoorspel van de boeken.

Veel grote hedendaagse auteurs, onder wie Henning Mankell en Stieg Larsson, werden geïnspireerd door het werk van Sjöwall en Wahlöö en noemden het Zweedse duo hun grote voorbeeld. Het is niet verwonderlijk dat dit uiteindelijk heeft geleid tot een grote stroom van Scandinavische talenten en een groot aantal voortreffelijke misdaadromans.

Laatste bewerking door Anouk (Hebban Crew) op 24/01/2022
Auteursfoto: Dr. Jost Hindersmann
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Meer over Sjöwall & Wahlöö

  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / De vrouw in het Götakanaal - Sjöwall & Wahlöö
30 juni 2017 26 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken