Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

David Lagercrantz

Artikelen 19 Newsroom 2 Spots 2

David Lagercrantz (Solna, 1962) is een Zweedse journalist en auteur. Hij studeerde af in journalistiek aan de Universiteit van Göteborg en ging als jonge misdaadjournalist aan de slag. Tot 1993 versloeg hij voor dagblad Expressen het grote criminele nieuws, waaronder de beruchte drievoudige moord op de begraafplaats in Åmsele in Zweden in 1988. Tien jaar later schreef Lagercrantz hierover in zijn non-fictieboek Änglarna i Åmsele.

Na enkele biografieën over Zweedse historische figuren en een historische roman over het leven van de Britse wiskundige Alan Turing, brak Lagercrantz internationaal door met de “autobiografie” over de voetballer Zlatan Ibrahimović, Jag är Zlatan  (2011). Van het boek werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en het werd genomineerd voor de prestigieuze Zweedse August Prize. Het was tevens Lagercrantz' eerste boek dat in Nederlandse vertaling verscheen: Ik, Zlatan

In 2013 kreeg Lagercrantz van de vader en de broer – de wettige erfgenamen − van Stieg Larsson de opdracht tot het schrijven van een vierde deel van de Millennium-serie. Det som inte dödar oss  (Wat ons niet zal doden) verscheen in 2015. De publicatie was erg controversieel omdat de door Stieg Larsson geschreven aanzet tot het échte vierde deel in handen is van zijn "weduwe", Eva Gabrielsson. Hoewel de kritieken varieerden van 'in de geest van' of 'geldzucht'?, kon een wereldwijd succes niet uitblijven. In Nederland en Vlaanderen belandde het boek direct op nummer één in de bestsellerlijsten. 

Laatste bewerking door Gea Kuipers op 28/06/2023
Auteursfoto: Alexander Donkas via site Uitgeverij A.W. Bruna
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over David Lagercrantz

Dit was het nieuws #6: Potterrevival
20 november 2016 1 reactie
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Lisbeth Salander keert terug op het witte doek
16 maart 2017 A.W. Bruna Uitgevers
Vijfde deel Millennium-reeks verschijnt in september
17 februari 2017 A.W. Bruna Uitgevers
  Meer artikelen

Door lezers

Thriller Café / Zij die moet sterven - David Lagercrantz
22 september 2019 29 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken