Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harlan Coben

Artikelen 11 Newsroom 3 Spots 8

Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur. Hij debuteerde in 1990 met Dood spel, maar het grote succes kwam met een serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar, een spannende en soms ook zeer komische reeks. Daarnaast bleef Harlan Coben ook standalones schrijven, waarbij Tell No One (vertaald als Niemand vertellen ) het begin was van zijn succes in Nederland. Inmiddels werden zijn boeken in 41 landen vertaald en zijn er wereldwijd meer dan 60 miljoen exemplaren gedrukt.

Harlan Coben wint als eerste alle grote prijzen

Harlan Coben is de eerste auteur die de drie belangrijkste thrillerprijzen van Amerika wist te winnen: de Edgar Award, de Shamus Award én de Anthony Award.
In 1996 won hij met Deal Breaker (Vals spel ) de Anthony Award voor 'Beste oorspronkelijke paperback'.
Een jaar later won hij met Fade Away (Vermist ) de Shamus Award en de Edgar Award voor 'Beste oorspronkelijke paperback'. Het boek was ook genomineerd voor een Anthony Award, Barry Award en Dilys Award.
Black Spin
(Ontwricht ), het volgende deel in de reeks met Myron Bolitar, won in 1998 de Barry Award en werd genomineerd voor een Dilys Award en een Shamus Award.
De in 2001 verschenen standalone Tell No One (Niemand vertellen ) werd voor maar liefst drie prijzen genomineerd: Anthony Award, Macavity Award, Edgar Award en Barry Award.
In 2010 boekte Harlan Coben zijn grootste succes. Met Live Wire (Levenslijn ) won hij werelds meest prestigieuze prijs voor misdaadboeken, de RBA International Prize for Crime Writing, goed voor €125,000,-.

Boekverfilmingen

Hoe succesvol Harlan Coben in eigen land ook is, zijn boeken zijn vrijwel niet verfilmd. Een filmproducent uit Frankrijk verfilmde in 2006 Tell No One (Ne le dis à personne ), dat ook in de Verenigde Staten goed werd ontvangen. Het schudde Hollywood eindelijk wakker. In de planning staat onder andere een adaptie van Six Years  met in de hoofdrol Hugh Jackman. En Ben Affleck overweegt om een Amerikaanse versie van Tell No One  te regisseren.

Myron Bolitar

De 193 centimeter lange Myron Bolitar, in het leven geroepen door Harlan Coben, is in zijn goede jaren een vermaarde basketballer, die uitkomt voor de Boston Celtics (rugnummer 34). Tijdens een wedstrijd tegen de Washington Bullets loopt hij een gebroken knieschijf op hetgeen het einde betekent van zijn sportieve carrière. Bolitar richt vervolgens MB SportsReps op, een firma die de belangen van topsporters en ander coryfeeën behartigt. Hij gaat nogal ver als het om zijn cliënten gaat en daardoor functioneert de sportmakelaar ook wel eens als 'een detective per ongeluk'. 

Bolitar houdt van Yoohoo chocolademelk en is van joodse afkomst. In een interview op De Spanningsblog vertelt Coben dat hij oorspronkelijk Moszkowicz als achternaam van zijn held had bedacht. ,,Een naam waarbij ik me een typische 'nerd' had voorgesteld, een klein mannetje met een brilletje. Maar mijn uitgever vond de naam te joods klinken.'

'Mijn held is een verbeterde versie van mij', aldus Coben. 'Hij is een betere vriend, een betere basketballer, hij is grappiger, want hij bedenkt altijd direct oneliners, die ik zelf twee dagen later pas zou verzinnen.'

In 2010 vertelde Coben dat hij denkt dat Bolitar tegen het einde van zijn loopbaan aan zit. 'Hij is mijn favoriete personage, zonder twijfel. Hij tilde mijn loopbaan van de grond en daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven.'

1. Deal Breaker (1995, Vals spel)
2. Drop Shot (1996, Tegenwerking)
3. Fade Away (1996, Vermist)
4. Black Spin (1997, Ontwricht)
5. One False Move (1998, Foute boel / Schijnbeweging)
6. The Final Detail (1999, Klein detail / Schaduwleven)
7. Darkest Fear (2000, Oud zeer / Laatste kans)
8. Promise Me (2006, Eens beloofd)
9. Long Lost (2009, Verloren)
10. Live Wire (2011, Levenslijn)
11. Home (2016, Naar huis)


Laatste bewerking door Sander Verheijen op 20/04/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over Harlan Coben

The Harlan Coben files
23 november 2017 4 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Netflix sluit meerjarige deal met Harlan Coben
28 augustus 2018 Serie Totaal
  Meer artikelen

Door lezers

De Luisterboekhoek / Helma luisterde ... Levenslang van Harlan Coben
09 december 2023 2 reacties
Readers / Ready to Read 2022
22 januari 2022 8 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken