Henning Mankell

Artikelen 14 Spots 13 beschrijving bewerken

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Zweedse auteurs. Er gingen meer dan veertig miljoen exemplaren van zijn boeken over de toonbank. Zijn meermaals bekroonde werk – dat toneelstukken, jeugdliteratuur, literaire romans en thrillers omvat – werd in meer dan veertig talen vertaald. Vooral het personage Kurt Wallander is wereldwijd bekend en een van de meest geliefde, ooit op papier gecreëerde inspecteurs. Alleen in Nederland zijn al meer dan een miljoen Wallander-boeken verkocht. Het personage werd voor de Zweedse televisie vertolkt door in eerste instantie Rolf Lassgård, later door Krister Henriksson, in wie velen de echte Kurt Wallander tot leven zagen komen. Ook Kenneth Branagh werd geprezen voor zijn vertolking voor de BBC.

Mankells grote doorbraak kwam in 1991 met het eerste deel van de Wallander-serie, Moordenaar zonder gezicht. In 2010 sloot Mankell tot teleurstelling van vele fans de serie af met De gekwelde man. In 2009 werd zijn vijfde Wallander, Dwaalsporen, door recensenten en lezers van Vrij Nederland verkozen tot beste thriller aller tijden. 

In al zijn literaire romans, ook die waarin misdaad en suspense centraal staan, toonde de veelbekroonde auteur zijn sociale, politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Het hem zo geliefde Afrika zien we in veel van zijn werken terug. Naast schrijver was Mankell ook regisseur en artistiek leider van het Nationaal Theater in Mozambique, een 'thuisland' dat hij door het jaar heen afwisselde met zijn vaderland, Zweden.

In januari 2014 werd bekend dat Mankell ernstig ziek was en dat hij leed aan longkanker in een vergevorderd stadium. Hij besloot al vroeg om hierover te schrijven, "(...) omdat het uiteindelijk gaat om de pijn en het lijden die zo veel mensen treffen.'', zo liet Mankell weten. Dit resulteerde in zijn autobiografie Drijfzand, die de auteur zelf een 'ode aan het leven' noemde. Mankell kondigde toen ook de tegenhanger aan van zijn roman Italiaanse schoenen (2006), met de titel Zweedse laarzen  (oktober 2015).

Henning Mankell overleed in zijn woonplaats Göteborg, Zweden, op 5 oktober 2015.

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic