Philip Pullman

Artikelen 4 Newsroom 2 Spots 17 beschrijving bewerken

Philip Pullman (Norwich, 1946) is een Britse schrijver van kinderboeken, en boeken in het sciencefiction- en fantasygenre. Door het beroep van zijn vader, luchtmachtofficier, reisde Pullman in zijn vroege jeugd de hele wereld over. Terug in Engeland studeerde hij Engels aan het Exeter College in Oxford. Daarna gaf hij jarenlang les op middelbare scholen. In die periode begon hij met het schrijven van kinderboeken. Uiteindelijk stopte hij na drieëntwintig jaar met doceren om zich volledig op het schrijven van kinderliteratuur te richten.

Pullman is vooral bekend geworden door zijn driedelige Het gouden kompas-serie (His dark materials, 1995-2000). Voor het derde deel The amber spyglass  ontving hij de Whitbread Prize voor het beste boek van het jaar. Van de trilogie werden wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.  In 2005 won Pullman de prestigieuze Astrid Lindgrenprijs, een prijs die wordt gezien als de Nobelprijs voor kinderliteratuur.

Zijn roman The good man Jesus and the scoundrel Christ  (vertaald als De goede man Jezus en de schurk Christus) veroorzaakte enige controverse in Engelstalige landen. Het verhaal werd gezien als een kritische benadering van de Kerk als instituut, omdat Pullman over Jezus en Christus vertelt als ware zij twee verschillende personen.

Laatste bewerking door hoid op 20/02/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Het geheime bondgenootschap - Philip Pullman Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Readers Café / E.H.B.A.
16 december 2021 7 reacties
Readers Café / Out with the old, in with the new
21 mei 2020 9 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken