Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: RoosHanemaaijer

5 voordelen van een depressie

Nee, dit is geen blog waarbij ik ga roepen dat iedereen aan een depressie moet, alsof het een of andere modetrend is. Het is ook geen oproep aan de medische wereld om iedereen die vastloopt, een depressie voor te schrijven. Maar net als corona, is het meemaken van een depressie niet alleen maar negatief. Je gunt het niemand. Je mag in je vingers knijpen als je het nooit mee hoeft te maken, maar er doorheen komen is een kadootje. En dit is waarom:

1. Ik leerde nieuwe vaardigheden Om uit mijn depressie te komen moest ik dingen anders gaan aanpakken. Hier was uitgebreide therapie voor nodig. Je gedrag veranderen is geen kwestie van "dat doe je even". Maar uiteindelijk heb ik nieuwe vaardigheden geleerd en kan ik ze nu ook toepassen. Zo kan ik nu meer geduld hebben, omdat ik geleerd heb dat niet alles mijn verantwoordelijkheid is. Dat als het niet goed gaat, dat niet altijd of alleen mijn schuld is. Zolang ik er van probeer te leren, kan ik het hoogstens een volgende keer anders aanpakken.

2. Ik voel echte liefde Iets wat ik echt moest veranderen, was om mijzelf meer te waarderen. Dat ik wel fouten maak, maar nooit met opzet of met slechte intenties. Ik ben tenslotte ook maar een mens. Toen ik mijzelf meer ging waarderen, kon ik ook meer liefde vanuit anderen toelaten. Want dan is het ineens niet zo gek dat anderen ook van jou houden. Dan ben je het ineens eens met bepaalde complimenten. 

dce9ae02e79e4d7a7d6e59e436c2a3b6.jpg

3. Ik leerde positieve mensen te vinden Veel mensen hebben moeite met depressiviteit. Maar er zijn altijd mensen die blijven proberen. Ze hadden zeker onhandige acties, zoals Appjes met: ‘ik heb je maar ontlopen, want ik weet niet zo goed wat ik tegen je moet zeggen’. Of ze komen je niet opzoeken, want je hebt je rust nodig. Maar ondanks hun beperkingen, zijn ze er wel. En het is toch wel verdomde fijn als er nog steeds mensen voor je zijn, nadat ze je op je allerslechtst hebben meegemaakt. Ook weet ik dat dit de mensen zijn waar ik energie in wil steken. De mensen van wie hun mening en hun welzijn er voor mij echt toe doet.

4. Ik kan beter loslaten Door mijn eigen ervaringen met wat ik nodig had, kan ik nu beter loslaten. Ik ervaarde dat het niet ging om oplossingen, maar dat er mensen voor je zijn. Dus weet ik nu ook dat ik er best voor anderen kan zijn, maar hun problemen niet op hoef te lossen. Dat ik beter kan vragen: “kan ik iets voor je doen?”, dan dat ik het zelf invul. En nee is ook een antwoord, waarbij ik dan bedenk dat het nu misschien niet het juiste moment is. Misschien mist er nog iets. Veiligheid, zelfvertrouwen of bepaalde vaardigheden. Blijven aandringen helpt dan averechts. Uiteindelijk is het toch niet mijn verantwoordelijkheid.

5. Ik ben ontzettend gegroeid Ik heb van zoveel mensen gehoord dat ik zo veranderd ben, in positieve zin. Veel mensen geven aan respect voor mij te hebben, trots te zijn en echt te merken dat ik gegroeid ben. Ik krijg nu veel meer waardering dan voor mijn ziekte, toen ik alles perfect wilde doen. Ik heb nog steeds heel veel valkuilen en denk niet graag aan mijn depressieve periodes terug. Maar niets heeft mij sterker gemaakt dan het overwinnen van deze ziekte. Ik hoop dat anderen dit ook mee mogen maken, zonder een depressie te hoeven doorstaan.


Wil je meer blogs lezen? Ga dan naar http://perfectiedrang.nl/

Lees verder op mijn site

Reacties op: 5 voordelen van een depressie

Geen weg meer terug - Roos Hanemaaijer Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners