Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Blogpost: Sylvia

9 is GEEN priemgetal (en dit is geen recensie)

19-01-2021 door Sylvia 18 reacties
Dit net eerder onder het kopje recensie gepost, maar ik kan er natuurlijk ook een blog van maken, dan is het 'Jouw waardering' probleem ook van de baan.

Hieronder volgt de eerder geplaatste tekst.

.
.

Dit is geen recensie, want daarvoor vind ik dat je het boek uitgelezen moet hebben (of anders zover mogelijk en dan met respectvolle onderbouwingen waarom niet). Daarom klopt de waardering ook niet, maar ik moest een sterrenaantal geven om dit te kunnen plaatsen (het is veel te laag en dit zal ik zeker later aanpassen (hopelijk nadat ik het alsnog heb uitgelezen)).

Het is een opmerking waarom ik het boek nog niet helemaal gelezen heb (wat ik wel graag wil) en een vraag (voor iemand die het boek heeft, dan bedoel ik de papierenversie). De 100 woorden in het reactie blok waren niet toereikend en meerdere reacties leek mij niet zo handig.

.
.
.

Afgelopen vrijdag ben ik heerlijk aan dit boek begonnen met het luisterboek. Het luisterde fijn weg en ook het verhaal nam je mee in Pelle's leven. Helaas ging het bij mij mis in hoofdstuk vier. Alle feitjes en weetjes die langs komen vind ik super leuk, maar ..

Ik heb het stukje waar het voor mij mis ging opnieuw geluisterd en het wordt echt gezegd. Dus nu mijn vraag staat het ook echt in het boek? Lijkt mij wel, maar toch.

In hoofdstuk vier gaat het over weetjes over het cijfer 9 (negen). Waarom dat is benoem ik hier niet i.v.m. spoilers. Het eerste feitje dat genoemd wordt is dat 9 een priemgetal zou zijn. Dit is NIET waar.

Een priemgetal is een getal dat alleen door 1 (een) en zichzelf deelbaar is.

Maar 9 is ook deelbaar door 3 (het is zelfs het kwadraat van 3, dat het kleinste oneven priemgetal is), dus zeker niet priem.

Eerder in het verhaal worden priemgetallen ook al genoemd. Ik geloof dat Pelle zegt dat hij de eerste zoveel uit zijn hoofd kent en er was iets met 51 of met het 51ste priemgetal. Ik kan niet makkelijk terug zoeken (want luisterboek) of er ook omschreven wordt wat een priemgetal is, maar dacht het wel.

Helaas doet dit mij twijfelen aan de waarheid/correctheid van andere weetjes en feitjes. Die juist zo leuk zijn omdat Pelle hoogbegaafd is en het verhaal naast het zware onderwerp en de vriendschap een extra dimensie geven. Ook vind ik het belangrijk, zeker bij kinderboeken, dat als er feiten genoemd worden dat deze kloppen. Je leert inmiddels meer uit leesboeken die je voor je plezier leest dan je vaak zou verwachten.

Ik heb daarna (nog) niet verder geluisterd. Dat wil ik wel graag, want wauw het verhaal, maar het plezier was/is even helemaal weg. Misschien dat ik het als boek van de bieb ga lenen of toch nog later verder ga luisteren.

Nog een laatste opmerking.
Als het klopt dat er inderdaad in het boek staat dat ‘9 is een priemgetal’ dan hoop ik dat het in een volgende druk aangepast zou kunnen worden. Want zoals het verhaal weg luisterde en zeker ook het onderwerp hoop (en verwacht) ik dat er meer drukken zullen volgen <3

Reacties op: 9 is GEEN priemgetal (en dit is geen recensie)

Briefjes voor Pelle - Marlies Slegers Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken