Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Anjet Daanje Auteur

Blogpost: Anjet Daanje

Achtergrond informatie roman "De herinnerde soldaat": slagveldtoerisme vlak na WOI

Je zou misschien denken dat rampentoerisme iets van de huidige tijd is, maar ook al in de jaren direct na de Eerste Wereldoorlog  trokken veel mensen naar West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk om daar de slagvelden en de begraafplaatsen te bezoeken. Het waren vooral weduwen, en vrouwen van wie de man vermist was geraakt, die de oorlogsplekken bezochten, in een poging te achterhalen en te begrijpen wat hun man had doorgemaakt.

En ook toen al sprongen allerlei instanties en ondernemers handig op de behoefte van de slagveldtoeristen in. Er waren busondernemingen en reisorganisaties die tours naar de slagvelden aanboden, hotels die zich op de buitenlandse oorlogstoerist richtten, en er verschenen zelfs Michelingidsen waarin uitgebreid reizen werd beschreven hoe je langs de verschillende oorlogsplekken kon reizen.


60c110ac61e7b2aa49e896ccd112e161.jpg
Een advertentie uit 1928 voor slagveldtours


7e0a954d279d5ad532a5aa55c8528ff7.jpg
Een beschrijving uit 1922 door de Vlaamse Toeristenbond van een driedaagse rondreis langs Vlaamse oorlogsplaatsen


f9dd15b79377d5cac3cff274c1cabb62.jpg



















De Michelingids uit 1919 voor de omgeving van Ieper

In mijn roman “De herinnerde soldaat” spelen de twee hoofdpersonen ,Amand en Julienne, ook handig op deze trend in met hun fotozaak. En op blz 314-328 bezoeken ze Ieper en de slagvelden daar in de buurt om er briefkaarten te maken die ze in hun winkel kunnen verkopen.

Reacties op: Achtergrond informatie roman "De herinnerde soldaat": slagveldtoerisme vlak na WOI

De herinnerde soldaat - Anjet Daanje Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners