Marloes Auteur

Blogpost: Marloes

Al wat schittert - UIT! - WAUW, moeilijk, leuk, de moeite waard, diepgaand... en ga zo nog maar even door!

03-04-2015 door Marloes 9 reacties
Eindelijk! Vandaag was de dag, die je wist..... Toen ik vanmorgen opstond, mocht ik nog vijftig bladzijden lezen in 'Al wat schittert' van Eleanor Catton. Ik wist het zeker: vandaag zou ik het 830 pagina's tellende boek uit krijgen! En nu is het dan eindelijk zo ver: ik mag zeggen: het boek is uit! Maar daarmee is het verhaal zeker nog niet uit mijn hoofd. Ik heb het laatste hoofdstuk maarliefst drie keer opnieuw gelezen en daarna begon mijn zoektocht op internet. Wat betekent alles? Wat wil Catton mij vertellen? Kennen jullie dat? Dat een boek je niet meer loslaat? 

Eleanor Catton heeft een - volgens mij - fantastisch boek geschreven. Ze heeft heel veel verschillende personages in het boek (twaalf belangrijke spelers) die ze allemaal aan het woord laat. Elke personage vertelt een zijn of haar eigen verhaal en die verhalen samen, vormen het echte verhaal. Het onderzoek naar de dood van Crosbie Wells, de 'zelfmoordactie' van Anna Wetherell en nog wat 'vreemde' verdwijningen. Het eerste - en tevens langste - deel vertelt het meeste van de geschiedenis. De elf daaropvolgende delen vertellen alle tussenliggende stukken. Aan het eind weet je - als lezer - wat er gebeurd is. Een leuk 'who-dunnit-verhaaltje' zou iedere andere zeggen. Maar nee! Catton maakt er meer van. Veel meer. Wanneer je op zoek bent naar een 'who-dunnit' moet je dit boek zeker niet gaan lezen. Ben je op zoek naar literaire schoonheid, dan is dit boek een aanrader!

Maar, ik begon mijn stuk met een vraag. Of je het kent dat een boek je vast kan grijpen en dat je het niet meer los kunt laten. Dat is nu precies wat er met dit boek aan de hand is. Ik schreef eerder al dat het boek erg lastig was: veel personages, veel terugblikken, lastige woorden en lange stukken tekst. Dat veranderde in de loop van het verhaal niet echt (op de lange hoofdstukken na), maar je raakt gewend aan deze dingen. Kortom: ik ging het allemaal wat makkelijker lezen. Echter, de indeling van het boek (1e hoofdstuk het langst, daaropvolgende hoofdstukken steeds korter, de wisselende personages, de verwijzingen naar de astronomie en het verschrikkelijk VAGE laatste hoofdstuk) resulteerden er in dat het verhaal in mijn hoofd blijft spelen! En dus: tijd voor een onderzoekje op internet! Alle informatie op internet (onder andere in de Volkskrant) zorgt er voor dat ik Catton nog meer ga waarderen! De stilistische hulpmiddelen die ze gebruikt heeft, ondersteunen het verhaal op een geweldige manier! Het ondersteunt het thema, de personages en noem maar op! Het maakt het verhaal voor mij ook wat begrijpelijker! Tijdens het lezen, kon ik al veel waardering voor het verhaal opbrengen. Ik wilde het begrijpen, ontdekte ik bij mezelf. Ik deed mijn best elke zin te snappen, elk begrip te onthouden. Geweldig om dat te mogen ervaren!

Dit boek komt zeker bovenaan mijn lijstje te staan! In één woord: fantastisch. In twee woorden: een meesterwerk. In drie woorden: diepgaand, origineel, uitdagend. In vier woorden: stilistisch erg knap gedaan. Kortom: een boek dat je gelezen moet hebben! Zeker het einde van het verhaal sprak me aan! Een zoektocht op internet (zie bronnen Volkskrant) helpen je voor extra begrip (en waarschijnlijk ook extra waardering). Dit boek heeft me echt 'aan het werk' gezet! Ik ben onder de indruk!Reacties op: Al wat schittert - UIT! - WAUW, moeilijk, leuk, de moeite waard, diepgaand... en ga zo nog maar even door!

Gesponsorde boeken