Martijn Adelmund Auteur

Blogpost: Martijn Adelmund

Heksenkind: alleen op het schoolplein

Men zegt wel eens: niets is zo angstaanjagend voor een schrijver als een deadline en een leeg vel papier. Jawel hoor. Wat dacht je van de tien dagen nadat de schrijver zijn kersverse boek in handen heeft, en het moment dat de eerste recensies en lezersreacties verschijnen?
Wordt het nieuwe boek gelezen, gerecenseerd?
Het boek waar je maanden, soms jaren hard aan hebt gewerkt, waar je intieme gevoelens bij hebt, is losgelaten op de wereld, zoals je je kind op schoolreisje stuurt.
Ja, zo voelt het écht: opeens sta je daar, op het verlaten schoolplein, de gesprekken met je telg nog naklinkend in je oor. Maar deze keer zijn er niet eens andere ouders om schaapachtig naar te kijken.
Dus bel je je uitgever.
Dat is eigenlijk de enige partij die je gerust kan stellen op zo’n moment. Het is z’n werk ook om dat te doen. En de uitgever weet het: er bestaat geen gevaarlijkere klant als een schrijver op dat specifieke moment. Want: onzeker. Want: welbespraakt, of in ieder geval handig met woorden op papier.
Dan volgt er een zeer voorspelbaar gesprek over recensie-exemplaren en persberichten en misschien zelfs over adverteren, ook al zal de uitgever dat onderwerp graag vermijden. Als hij slim is maakt hij complimenten, veel complimenten…
Ik durf te betogen dat het succes van de uitgever als persoon afhankelijk is van de manier waarop hij dit gesprek voert. Redigeren kan hij uitbesteden, verkoop kan hij de boekhandelaren verwijten, maar deze kogel ontwijkt hij niet. Het gaat op dit moment om vertrouwen tonen, een rechte rug houden, spreken uit ervaring.
Kortom: geruststellen.
Het is nu vierentwintig over vier op mijn radiowekker. Mijn vrouw snurkt een beetje en ik lig naast haar met een laptop in bed. Heksenkind is acht dagen geleden verschenen.
Mijn eigen moeder kocht het boek zeven dagen geleden van me. Ze is er nog niet aan toegekomen het te lezen.
Morgen toch maar even mijn uitgever bellen.


Martijn Adelmund

onderdeel van the Grim Collective, winnaarvan de Hebban fantasy award

auteur van Heksenkind

 

Lees hier de eerste hoofdstukken van het boek ... en laat weten wat je ervan vindt!

 

Reacties op: Heksenkind: alleen op het schoolplein

Gesponsorde boeken