Blogpost: Paul Heijnen - a braindamaged person

Alles is nu van Amy Giles recenseren? Waarom dit boek mij keihard zal raken!

Waarom wil ik dit boek lezen? Eigenlijk, heel eenvoudig. Het gaat over een ongeval en daar wil ik alles van weten. Waarom? Om te kijken of wat voor een soort ongeval het is, hoe het ongeval beschreven en ervaren wordt. Maar belangrijker is nog wel welke emoties er bij komen kijken en hoe deze verwoord zijn. Kijken of de auteur het young adult publiek kan aanspreken in hun eigen taal die het dicht bij hen staat. Waarom wil ik dat? Om te kijken waar mijn eigen onvermogen ligt in het mijn overkomen verkeersongeval. Kijken hoe mijn eigen hel er uit ziet. Maar, wat het belangrijkste is: ik zag in de preview een aantal dingen, zeg maar werkmethoden, die ik ook gehanteerd zou hebben om de toedracht van het ongeval op papier te krijgen. Dat is een worsteling, een worsteling die niet overgaat en elke keer een stukje minder erg wordt als je uit onverwachte hoek een hulpmiddel krijgt aangereikt, van zo kan het ook; zo kan het waarschijnlijk beter. Paul van voor het ongeval is Paul niet meer, Paul is veranderd, Paul is milder geworden, maar Paul verandert weer en dit boek gaat mij hierbij helpen om Paul zijn oude vechtlust om alles op papier te zetten terug te krijgen. Wat een auteur al niet kan bereiken met een preview door te appeleren aan een gedetailleerde vastlegging van feiten en omstandigheden door een stuk op te nemen wat in feite een procesverbaal zou kunnen zijn van feiten en omstandigheden door het op het laagste niveau vast te leggen.
Maar vooral ga kijken in hoeverre het boek jongeren gaat aanspreken, gaat helpen bij het verwerken van gebeurtenissen met grote impact op het gezinsleven en het jonge individue.

Maar wat misschien het belangrijkste is, ik ga kijken of jongeren dit boek met plezier gaan lezen en hoe de auteur dit voor elkaar gekregen heeft.

En met 150 woorden? daar kom ik niet mee uit en zitten al zoveel elementen in de preview dat ik me zal moeten beperken. Maar, Paul is Paul als hij ook daar een oplossing heeft. Ik schrijf er gewoon 2: een korte en een uitgebreidere versie of ik had het in twee gedeeltes. De hoofdzaak van het boek en het ei wat ik dan op een of andere manier toch moet leggen onder de bijzaken.

Ik kijk uit naar dit boek om een recensie over te schrijven. Ik realiseer me dat er nog een belangrijke reden is. De young adultboeken sloeg ik vroeger over, omdat ik elke week een vracht boeken moest halen in het thriller en oorlogsgenre. Die las ik gewoon mee. Dit boek is een inhaalslag van een deels gemiste jeugd.

Paul Heijnen, A Braindamaged Person

Reacties op: Alles is nu van Amy Giles recenseren? Waarom dit boek mij keihard zal raken!

Gesponsorde boeken