Joop Liefaard Hebban Recensent

Blogpost: Joop Liefaard

Arnaldur Indriðason - Erfschuld

Arnaldur Indriðason (1961) is de bekendste misdaadauteur van IJsland. Hij is vooral bekend geworden met zijn boeken over inspecteur Erlendur Sveinsson. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en hij werd meerdere malen genomineerd voor prestigieuze prijzen. Zo won hij twee keer De Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische thriller , in 2002 met Mýrin (Noorderveen) en in 2003 met Grafarþögn (Moordkuil). Noorderveen werd ook verfilmd onder de titel Jar City.

Arnaldur Indriðason is vooral een verhalenverteller en hij vertelt zijn verhalen in een karakteristieke, ingetogen en melancholieke schrijfstijl. Ieder woord telt en iedere zin heeft betkenis. De beschrijvingen van het prachtige landschap van IJsland zijn filmisch en de karakters komen levensecht over.

Op 6 mei verschijnt bij uitgeverij Q een nieuw boek van Arnaldur Indriðason. De Ijslandse titel Skuggasund werd in het Nederlands vertaald in Erfschuld.

Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen. Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben? Erfschuld is nu al bekroond met een internationale prijs: de Spaanse Premio RBA de Novela Negra 2013, die wordt uitgereikt aan de schrijver van een nog niet verschenen misdaadroman. Er werden tweehonderd manuscripten uit verschillende landen ingestuurd.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Arnaldur Indriðason - Erfschuld

Gesponsorde boeken