Blogpost: Patrick Berkhof

Auteur Patrick Berkhof gebruikt 3D printen om zijn debuut tot leven te brengen

Auteur Patrick Berkhof gebruikt 3D printen om zijn debuut tot leven te brengen en hoop daarmee zijn crowdfunding veilig te stellen.

Berkhof, in het dagelijks leven designer, illustrator en auteur, hoopt binnenkort bekend te raken met het printproces van zijn debuut Djizary – Het Levende Systeem. Maar om er zeker van te zijn dat hij met crowdfunding zijn doelbedrag van €3333 haalt, richt hij zich eerst op een heel andere manier van printen.

Als stimulans biedt Patrick zijn potentiële lezers niet alleen een eerste editie van zijn boek aan, maar verrast hij zijn donateurs ook met 3D geprinte steampunk rekwisieten, geïnspireerd op de objecten uit zijn verhaalwereld. De beslissing om literatuur te verbinden met nieuwe technieken als 3D printen is niet alleen een marketing strategie, het helpt ook met het versterken van de verhaallijn. Voor hem is het illustreren in de derde dimensie. De auteur is van mening dat een fysieke representatie van tekstuele objecten de lezer helpt met de verbeelding van zijn verhaal, zoals het totnogtoe met illustraties gebeurt. De 3D objecten helpen hem om zijn scènes preciezer te beschrijven.

Berkhof heeft 3D printen gebruikt om een model te maken van een ‘leentrap’, een ongewone uitvinding die de personages gebruiken om over muren te komen. Dankzij de ‘leentrap’ komen ze sneller van A naar B zonder dagenlang te dwalen in de verwarrende labyrintwereld van Djizary.

Het duurt ongeveer 10 uur om het 20 cm hoge model te printen en past het in elkaar als een bouwpakket. De eerste rekwisieten worden gemaakt met de groots mogelijke aandacht voor detail. Er zijn vier verschillende soorten PLA kunststof nodig om een zo realistisch mogelijk model te creëren. Het model is een mix van Victoriaanse finesse en chunky mechanische componenten en is typerend voor de steampunk-stijl die in het debuut van Berkhof tot leven komt.

Alle donateurs krijgen sowieso hun naam als dank in het boek en dat kan al vanaf €15. Bij de hogere bedragen wordt een kopie van het boek, met een 3D print en andere mooie gagets thuis gezonden. Wie het hoogste bedrag van €500 doneert, krijgt ‘een koffer vol magie’ en een straat in de labyrintwereld wordt naar je vernoemd.

Deze onderneming van Berkhof is een van de eerste die de techniek van het 3D printen combineert met literatuur en hij stuur daarmee stroef lopende boekenbranche wellicht in een heel nieuwe richting. Blijf de ontwikkelingen volgen op zijn officiële site: www.Djizary.com

6b0e86988942af26161fc52516c1f55c.jpg0d07eba038197746122fe19dc0980d8a.jpg


Lees verder op mijn site

Reacties op: Auteur Patrick Berkhof gebruikt 3D printen om zijn debuut tot leven te brengen

Gesponsorde boeken