Marloes Auteur

Blogpost: Marloes

Beklemmend... Doorlezen!!!

Matched, het boek van Ally Condie, vormt het eerste deel van een intrigerende trilogie. Gisteravond ben ik gestart en vanaf dat moment laat het verhaal mij niet meer los. Ik wil doorlezen, maar tegelijkertijd maakt het verhaal mij bang. Dat overkomt me niet vaak! Dit boek geeft mij een beklemmend gevoel. Help?!

Het verhaal gaat over Cia, een meisje dat in een samenleving woont waarbij je zelf niet na hoeft te denken. Alleen dat gegeven is voor mij al echt doodeng. Zo wordt ze op haar 16e gematcht. Ze weet niet aan wie, maar 'de Unie' zal het heus wel goed hebben. Zij weet alles en zij maakt de perfecte keuze. De opa van Cia komt te overlijden op zijn 80e. Dat is iets wat hij ook al weet.... ver van te voren. Het is goed, want volgens de Unie is dat de perfecte leeftijd om te overlijden.

Alles in het boek werkt beklemmend: je krijgt voedsel aangeleverd. Per maaltijd is precies berekend hoeveel Kcal je moet hebben. Ook is er precies berekend hoeveel je mag bewegen en wat je moet doen. Er is bekeken wanneer je kinderen moet krijgen en met wie dat moet zijn. Je wordt uitgenodigd voor de baan waar jij het meest geschikt voor bent en je hoeft zelf over helemaal NIETS na te denken. Verschrikkelijk toch?!

Ik heb echt medelijden met Cia, ik kan haar niet goed begrijpen. Zij accepteert dit allemaal zomaar. Tijdens het lezen dacht ik continu: "dat kan toch niet meisje, doe wat!" Een indrukwekkend boek! Ik wil het doorlezen, maar tegelijkertijd ook niet. Ik wil niet dat dit meisje zo naïef is, maar ik wil weten hoe het eindigt..... Het boek bevat nog twee vervolgen. Wat gaat daar gebeuren?! Is dit een samenleving waar wij ons op moeten voorbereiden? Of zijn wij helder genoeg om te begrijpen dat dit echt niet kan? Dit boek raakt de juiste snaar volgens mij!

Reacties op: Beklemmend... Doorlezen!!!

Gesponsorde boeken