An Janssens Auteur

Blogpost: An Janssens

Beste Boeken van het Jaar verkiezing? Noem de dingen bij hun juiste naam.

07-10-2015 door An Janssens 1 reactie
Onlangs uitte ik mijn twijfels omtrent Hebbans ‘Beste Boeken van het Jaar verkiezing’ via Facebook. Hoe kan een stemmer uit de zes kandidaten het beste boek selecteren als hij of zij ze niet allemaal heeft gelezen? Debbie reageerde daar goed op in haar column magische mix in de shortlists. Het gaat om de publiciteit, om het aanzetten van mensen tot lezen. Vooral haar zin ‘Een boek dat je de Hebban Award 2015 gunt, omdat je graag wilt dat de auteur(s) doorgaat met schrijven en omdat je wilt dat anderen het boek gaan lezen’ duwde mijn twijfels definitief de grond in. Eigenlijk is het gewoon een heel mooi initiatief en ik zou moeten stoppen met zagen en gewoon dankbaar zijn dat Drakentovenaar op deze manier zoveel aandacht krijgt.

En toch irriteert het me nog altijd.

Ik heb diep nagedacht over hoe dat komt, en uiteindelijk heeft de wijze Confucius het antwoord gegeven. Het ergert me niet dat de Hebban Award een publieksprijs is, met de daarbijbehorende nadelen. Een juryprijs is niet beter, want die geeft slechts de mening van enkele personen weer. Wat mij stoort aan de Hebban Awards is de nààm: de Beste Boeken van het Jaar! Het boek dat de Gouden Boekenuil wint, de meest prestigieuze prijs in Vlaanderen, is toch ook niet het beste boek van het jaar? Nee, we noemen dat eenvoudigweg het boek dat de Gouden Boekenuil heeft gewonnen.

Dus, Hebban, als je het niet van mij wilt aannemen, luister dan naar Confucius: het begin van de wijsheid is de dingen bij hun juiste naam te noemen. Noem de Hebban Awards gewoon de Hebban Awards, of zoek er de juiste naam voor.

Reacties op: Beste Boeken van het Jaar verkiezing? Noem de dingen bij hun juiste naam.

Gesponsorde boeken