Blogpost: Jan Haas

Beste Greet,

28-07-2019 door Jan Haas 15 reacties
In reactie op je leuke blog over tien verrassende weetjes stopte ook ik meteen mijn top-25 in Excel. Niets leuker dan verbanden en (afwijkende) trends in cijfers rondom je eigen top-25 te zoeken.   

Voor de echt serieuze statistici onder ons: ik maakte gebruik van mijn reeds aangepaste top-25 en de eerste top-1000 gepubliceerd in 2018. Over een maandje kan het er helemaal anders uit zien…. 

37 andere lezers namen mijn nummer 1 De toverberg van Thomas Mann op in hun top-25. Daarmee kwam mijn nummer 1 keuze op plaats 101 in de top-1000. (Viel dus maar net buiten de honderd hoogst gewaardeerde boeken) 

8 boeken uit mijn top-25 haalden überhaupt de top-1000 niet. Waaronder mijn nummer 2 en 3, respectievelijk: Bruno Schulz – De kaneelwinkels en Siegfried lenz – Duitse les

Naast Thelens meesterwerk: Het eiland van het tweede gezicht heeft Duiste les van Siegfried Lenz ook nog het minst aantal lezerswaarderingen op Hebban. 

Het boek uit mijn top-25 dat het hoogste eindigde heeft ook de meeste lezerswaarderingen op Hebban. Maar liefst 98 andere lezers hebben de titel in hun top-25 staan. Het eindigde op nummer 12 van de top-1000: Honderd jaar eenzaamheid van Marquez. 

Slechts 2 andere boeken van mijn keuze eindigden bij de eerste 100 van de Hebban top 1000. Naast Honderd jaar eenzaamheid dus zijn dat: Anna Karenina van Tolstoj op 49 en Spaar de spotvogel van Harper Lee op 98. 

Er is iets vreemds aan de hand met Het eiland van het tweede gezicht. Van mijn top-25 titels staat het vrijwel onderaan als het gaat om: aantal lezerswaarderingen op Hebban, aantal keren dat het in top-25’s is opgenomen. Daarentegen is het het hoogst gewaardeerde boek, kijkend naar het gemiddelde van de sterren die het heeft gehad, namelijk: 4,727! 

Het boek uit mijn top-25 dat de laagste gemiddelde waardering kreeg op Hebban is De toren van Uwe Tellkamp: 3,938. Nog steeds een gemiddelde van 4 sterren dus. 

Als ik alle boeken indeel naar het land van herkomst van de schrijver. Vervolgens het gemiddelde bereken per land van de waarderingen van die titels op Hebban, dan staat Nederland toch ineens bovenaan. Tot mijn verbazing. Alleen met de goden van Boogers en Voskuils 7-delige Het bureau zijn hiervoor verantwoordelijk.   

De meeste schrijvers uit mijn top-25 zijn geboren in Duitsland: 6 schrijvers. Op de voet gevolgd door Noord-Amerika: 5 schrijvers. Mijn top-3 heeft twee Duitse schrijvers (Thomas Mann en Siegfried Lens). 

Ik maakte afgelopen maand 2 veranderingen in mijn top-25: De nazi en de kapper van Hilsenrath en Het bureau van Voskuil voegde ik toe. Met pijn in mijn hart moest ik afscheid nemen van Murakami en Anthony Burgess. 

Tot ziens in het top-1000 café of elders op Hebban.
Groeten,
Jan

Reacties op: Beste Greet,