Blogpost: Doortje

Beter laat dan nooit: een terugblik op Hebban Live!

Op 30 september reisden vriendin Debbie en ik af naar boekhandel Donner in Rotterdam. Bij aankomst is het er al direct gezellig druk. Overal in de zaal keuvelen enthousiaste lezers en schrijvers, omringd door stapels boeken, over het op handen zijnde programma. Zelf kijk ik het meest uit naar de Proza Pitches, de uitreiking van de Hebban Debuutprijs en de signeersessies.

Proza Pitches zijn (terecht) een vast onderdeel op Hebban evenementen. In slechts 2 minuten tijd brengt een debutant zijn boek onder de aandacht van het publiek. Iedere auteur doet dit op geheel eigen wijze: vol passie, met humor, of stikzenuwachtig. Respect voor eenieder die het aandurft om ten overstaan van een volle zaal zijn debuut te promoten. Deze editie betreden twee heren (Erik Betten en Sol Bouzamour) en drie dames (Nadine Swagerman, Herlinde Leyssens en Rijan van Leest) het podium. Een van hen steelt direct mijn hart. Het enthousiasme waarmee Leyssens spreekt over de totstandkoming van haar debuutroman Kongokorset spat werkelijk van de bühne af.

De uitreiking van de Hebban Debuutprijs is al even spannend. Het gaat tussen Antoinette Beumer, Sien Volders en Herien Wensink. Het feit dat drie vrouwen de shortlist aanvoeren is in boekenland anno 2018 nog steeds uitzonderlijk. Een bizarre constatering. Met de nominatie van drie vrouwelijke auteurs heeft de 100-koppige lezersjury die de ranglijst samenstelde wellicht een statement willen maken. Antoinette Beumer wint de Hebban Debuutprijs 2018 met haar semi-autobiografische verhaal met de geweldige titel: Mijn vader is een vliegtuig.

Dan is het tijd voor de afsluitende borrel en signeersessie. Na de sprankelende Proza Pitch is er voor mij geen enkele twijfel. Kongokorset-moet-ik-lezen! Debbie is ook super enthousiast. Als blijkt dat Herlinde een heuse kroontjespen én, geheel in stijl van de cover van Kongokorset, een potje groene inkt bij zich heeft zijn we helemaal verkocht. Wat een schitterend ambachtelijk gebaar! Deze manier van signeren, met zoveel aandacht voor detail, daar spreekt een grote liefde voor het vak van schrijver uit. Ter plekke besluiten we om het boek tegelijkertijd te gaan lezen, als onze eigen buddy read.

Wij hebben een ontzettend gezellige en inspirerende middag gehad. Hebban Live is een toegankelijk evenement, waarvan het informele karakter perfect past bij het tijdstip (zondagmiddag) en de locatie (een boekhandel geopend voor winkelend publiek). Te midden van de door ons allen zo geliefde boeken konden lezers, schrijvers en Hebban club- en crewleden elkaar (weer) eens in de offlinewereld ontmoeten. Ook dat is redelijk uniek in de boekenwereld, waar evenementen doorgaans alleen voor mensen ‘uit het vak’ of juist voor fans worden georganiseerd.

61ef20543ca684af0631052903f4eaeb.jpg

Met dank aan Hebban, Donner en de aanwezige auteurs voor de geslaagde middag.

Tot volgend jaar!

Reacties op: Beter laat dan nooit: een terugblik op Hebban Live!

Gesponsorde boeken